Менемен е популярно турско ястие, което съдържа домати, чушки, яйца и различни подправки.
Обикновено се добавя и лук, когато менеменът се приготвя като основно ястие. Когато е предназначен за закуска, не се добавя лук.
Това турско ястие много наподобява шакшука, което е арабският вариант.
Менемен обикновено се сервира с хляб, а името му идва от малък град в Измир.
Доматите в това ястие могат да бъдат нарязани на ситно или настъргани. Лукът пък се добавя заедно с лютите чушки, за да омекне добре.
Класическата рецепта за менемен не включва месо или колбас, ястието е постно. Има обаче варианти на рецептата, които включват или суджук, или агнешка кайма. Могат да се добавят различни подправки на вкус, включително кимион, червен пипер, мента, мащерка и други.
Обикновено ястието се сервира в съда, в който се приготвя- тиган с две дръжки. Сервира се с пресен хляб, а по желание може да се натроши и малко сирене отгоре.
Ето как да приготвите турското ястие менемен:
Необходими продукти:
- 2 с.л. зехтин
- 2 глави лук
- 1-2 чушки
- 1-2 люти чушки
- 400 грама домати от консерва
- 1-2 ч.л. захар
- 4 яйца
- 1 малка връзка магданоз
- 6 с.л. гъсто кисело мляко
- 2 скилидки чесън
Начин на приготвяне:
Сложете зехтина да загрява, докато подготвите зеленчуците. Измийте, почистете и нарежете на ситно лука, чушките и лютите чушки.
Гответе докато омекнат добре. След това добавете доматите, както и захарта. Разбъркайте добре.
Оставете на котлона, докато половината от течността се изпари.
Добавете всички подправки, които ще използвате.
Когато сместа е достатъчно гъста, направете 4 дупки с лъжицата.
В тях счупете яйцата, след което сложете капак на тигана и оставете да се готвят.
Разбийте киселото мляко с накълцания на ситно чесън.
Поръсете ястието с нарязания на ситно магданоз и сервирайте с киселото мляко с чесън.
-
Опитвали ли сте това турско ястие?
-
Да
-
Не
-