Ако търсите лесно и вкусно лятно ястие, което да приготвите за вечеря, лодките от тиквички са чудесен вариант. Кремообразният пълнеж прави тези тиквички изключително вкусни, особено ако обичате морски дарове.
Това ястие се приготвя много лесно, а ако сте алергични към морски дарове или просто не обичате такива, можете да ги замените с кайма.
Необходими продукти:
- 4 големи тиквички
- 1 с.л. зехтин
- 1 ч.л. мащерка
- 2 с.л. масло
- 300 грама скариди
- 2 домата
- 3 скилидки чесън
- 1/4 ч. сметана за готвене
- 1/4 ч. пармезан
- сокът от ½ лимон
- 1 ч. моцарела
- пресен магданоз
Начин на приготвяне:
Пуснете фурната на 200 градуса, за да загрява.
Измийте и разрежете тиквичките по дължина, на две. Издълбайте месестата част, така че да се получат лодки.
Наредете тиквичките върху хартия за печене и поръсете със зехтин. Овкусете със сол, черен пипер и мащерка и сложете да се запекат за около 20 минути.
Докато тиквичките се пекат, загрейте 1 лъжица масло в голям тиган. Добавете почистените скариди, подправете със сол и черен пипер и гответе около 5 минути.
Свалете тигана от котлона, след което ги оставете да изстинат и по желание ги нарежете на парчета.
Върнете тигана на котлона и добавете останалото масло. Добавете „месото“ от тиквичките, доматите, чесъна и отново овкусете със сол и черен пипер. Гответе няколко минути, след което добавете сметаната, лимоновия сок, пармезана и гответе 2-3 минути.
Напълнете лодките със сместа, добавете скаридите и поръсете с настърганата моцарела.
Печете около 10 минути, поръсете с нарязания на ситно магданоз и сервирайте.