in

Лесна морковена торта

Морковена торта

Морковената торта е много популярен десерт. Предпочитана е от много хора, тъй като е вкусна и не прекалено тежка, каквито са повечето шоколадови и сметанови торти.

В повечето рецепти има глазура от крема сирене. Понякога в тестото се добавят ядки като орехи или пекани, както и подправки като канела и джинджифил. В морковената торта могат да се добавят и плодове, например ананас, стафиди или кокос, за добавяне на естествена сладост.

Произходът на морковената торта е спорен. През 1951г. е публикувана рецепта, която много наподобява морковена торта.

Според кулинарите, рецептата идва от европейската кухня през Средновековието, когато захарта и подсладителите били прекалено скъпи и хората слагали моркови в десертите.

Ето как да приготвите вкусна морковена торта:

Необходими продукти:

  • 230 мл олио
  • 100 грама кисело мляко
  • 4 яйца
  • 1½ ч.л. ванилия
  • ½ портокал
  • 265 грама брашно
  • 335 грама кафява захар
  • 2½ ч.л. канела
  • 1 к.л. индийско орехче
  • 265 грама моркови
  • 100 грама стафиди
  • 100 грама орехи

За глазурата:

  • 100 грама масло
  • 300 грама пудра захар
  • 100 грама крема сирене

Начин на приготвяне:

Включете фурната на 180 градуса, за да загрява и подгответе форма за торта, като сложите хартия за печене в нея.

Разбийте олиото с киселото мляко, яйцата, ванилията, настърганата портокалова кора и настърганите моркови.

В друга купа добавете пресятото брашно, захарта, канелата и индийското орехче. Добавете и щипка сол.

Разбъркайте добре.

Към сместа с яйца и мляко добавете сухите съставки.

Изсипете сместа в подготвената форма и печете около 25-30 минути.

Проверете блата с клечка за зъби, за да разберете дали е готов.

След като се изпече, оставете блата да изстине и го разрежете на три.

За глазурата, разбийте маслото с пудрата захар. Добавете половината крема сирене, разбъркайте и след това добавете и останалото крема сирене.

Сглобете тортата, като сложите един блат, намажете с малко от крема, поръсите с малко стафиди и натрошени орехи. След това слагате следващия блат, отново крем и т.н.

Завършете тортата с глазура и украсете по ваш вкус.

Loading

  • Обичате ли морковена торта?

    Морковена торта
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

10 интересни факта за Disneyland

„Джони грабна пушката“ – войната през живота на обикновен човек