Барфи е индийски млечен десерт с ядки. Името идва от думата „barf“, което означава „сняг“. Има различни видове барфи- може да бъде с шамфъстък, кокос, фъстъци, кашу и други ядки, както и с различни плодове, като манго и кокос.
Основните съставки на този сладкиш са млякото и захарта. Те се варят до сгъстяване, добавят се ядки или в случая кокос, след което сместа се изсипва в плитка тава и след като се охлади се реже на ромбове или квадрати.
Ето как да приготвите този интересен индийски десерт:
Необходими продукти:
- 400 грама свеж кокос или 180 грама сушен
- 1½ ч. захар
- 2 с. л. масло Гхи
- ½ ч. л. кардамон
- 2 с. л. шамфъстък или кашу
- 2 чаши прясно мляко, ако използвате свеж кокос и 3 чаши, ако използвате сушен
Начин на приготвяне:
Без значение какви ядки сте решили да използвате, запечете ги на тиган за няколко минути.
Сложете кокоса и млякото в тенджера на котлона.
Оставете да заври, като разбърквате през няколко минути.
След като сместа заври, намалете силата на котлона и добавете захарта.
Оставете на котлона, докато сместа стане много гъста.
Добавете маслото и гответе, докато цялата течност не се изпари.
Сместа трябва да бъде гъста и лепкава.
Прехвърлете я в намазнена тавичка и я загладете с шпатула.
Поръсете с натрошените ядки и оставете на стайна температура за 3-4 часа.
Нарежете барфито на ромбове и оставете за през нощта, за да стегне добре.
-
Харесвате ли индийската кухня?
-
Да
-
Не
-