Паста Карбонара е италианско ястие, което може да се приготви с няколко вида паста- спагети, фетучини, лингуини и други.
В класическата рецепта пастата се комбинира със сос от гуанчеле, което представлява колбас от свинки бузи, яйца и настъргано сирене Пекорино Романо. Рецептата е типична за областта Лацио, Северна Италия.
„Pasta alla Carbonara“ в буквален превод означава „паста по въглищарски“. Името идва от факта, че в тази паста се слага много черен пипер.
Сосът се прави от сурови жълтъци и един белтък, които се готвят само от топлината на спагетите.
Рецептата се е изменила с времето и почти всички продукти могат да бъдат заместени. На много места вместо гуанчеле се слага бекон и панчета, суровите яйца се заместват със сметана, а Пекорино Романото с пармезан. Тези две сирена много си приличат, но Пекорино Романо се прави от овче мляко, а пармезана от краве.
Тази рецепта много се доближава до класическата. Единствено гуанчелето е заместено с панчета, тъй като е по-лесно откриваемо.
Необходими продукти за 4 порции:
- 400 грама паста
- 6 жълтъка
- 300 грама панчета
- 2 скилидки чесън
- 100 грама сирене Пекорино Романо
- зехтин
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Разбийте жълтъците, след което ги комбинирайте с настърганото сирене и овкусете с черен пипер.
Оставете тази смес настрана и нарежете панчетата на кубчета.
Загрейте малко зехтин, добавете чесъна, като не го режете, а само стиснете леко скилидките. Минута-две по-късно добавете и нарязания колбас. Оставете да се пържи около 5 минути.
Сварете спагетите в подсолена вода. Добре е да бъдат ал денте, тоест да се варят около 8-9 минути.
Добавете сварените спагети в тигана и разбъркайте, за да се овкусят добре.
Добавете малко от водата, в която са се варили спагетите, и още черен пипер.
Накрая добавете и яйчената смес. Яйцата леко ще се сготвят от топлината на пастата и на тигана.
Ако ястието стане твърде гъсто, добавете още малко вода от спагетите.
Поръсете със сол и черен пипер, добавете още настъргано сирене и сервирайте.
-
Обичате ли паста Карбонара?
-
Да
-
Не
-