Рататуй е френско ястие, типично за Прованс и Ница. Представлява комбинация от различни печени зеленчуци, като патладжани, тиквички, чушки, домати, лук и чесън.
Рецептите за Рататуй са много и ястието е популярно по целия свят. Благодарение на изобилието от зеленчуци, то е страхотно за пролетта и лятото, когато има много зеленчуци на пазара.
Думата „рататуй“ идва от окситанската дума „рататуля“, която означава „бъркане“. В оригиналната рецепта зеленчуците са разбъркани, но можете да ги подредите, за да получите по-добре изглеждащо ястие.
Ето как да приготвите вкусен Рататуй:
Необходими продукти:
- 2 патладжана
- 6 домата
- 2 жълти тиквички
- 2 зелени тиквички
- 5 с.л. зехтин
- 1 глава лук
- 4 скилидки чесън
- 1 червена чушка
- 1 жълта чушка
- 1 консерва домати на кубчета
- 2 с.л. босилек
- 1 ч.л. чесън на прах
- 2 с.л. мащерка
- 2 с.л. магданоз
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Нарежете патладжаните, тиквичките и доматите на кръгчета.
Поръсете патладжаните и тиквичките със сол и оставете да се изцедят. По този начин ще премахнете горчивината.
Загрейте 2 с.л. зехтин в тиган и запържете нарязания на ситно лук. Добавете и нарязаните чушки и чесъна. Гответе, докато омекнат, около 10 минути.
Овкусете със сол и черен пипер и добавете доматите от консервата.
Оставете на котлона, докато сосът се сгъсти, след което махнете от котлона и добавете 1 с.л. босилек.
Изплакнете зеленчуците от солта и ги наредете в тава, като редувате патладжан, тиквичка и домат. Полейте зеленчуците с готовия сос.
Подправете със сол и черен пипер.
Комбинирайте останалия босилек, магданоза, мащерката, чесъна на прах и зехтина.
Полейте зеленчуците с тази смес.
Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете около 40 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
След това махнете фолиото и оставете за още 20 минути.
Можете да сервирате както като основно ястие, така и като гарнитура към някакво месо.
-
Обичате ли Рататуй?
-
Да
-
Не
-