Баклавата е вкусен сиропиран сладкиш, който е популярен по целия свят. Характерна е за балканската кухня, но не е ясно точно от къде произлиза.
Баклавата се прави от кори за баница, между които се посипват орехи и накрая се залива със захарен сироп.
Този десерт често присъства на празничната трапеза на коледните празници.
Необходими продукти:
- 1 пакет кори за баница
- 250 грама масло
- 2 ч. ч. смелни орехи
- 1 с. л. канела
- 3 чаши вода
- 3 чаши захар
- 1 ч. л. лимонов сок
- 1 ч. л. ванилия
Начин на приготвяне:
Подгответе една тавичка, като я намажете обилно с масло.
Разбъркайте орехите и канелата.
Сложете една кора и намажете и нея с масло. Сложете отгоре още една, намажете с масло и поръсете с орехи. Продължете по същия начин – всяка кора се маже с масло, а орехите се слагат през една.
След като сложите последната кора, нарежете баклавата на ромбове.
Намажете с масло отгоре и печете в предварително загрята на 170 градуса фурна до златисто. Пече се около 40-45 минути.
Сложете водата и захарта в тенджера и оставете да заври. Добавете лимоновия сок и оставете да ври, докато сиропът леко се сгъсти.
Когато поливате баклавата със сиропа, трябва едното да е топло, а другото студено. Ако баклавата е изстинала, залейте я с горещия сироп. Ако пък приготвяте първо сиропа, изчакайте да изстине и залейте баклавата веднага щом я извадите от фурната.
-
Приготвяте ли баклава за празниците?
-
Да
-
Не
-