in

Класическа баклава

Баклавата е вкусен сиропиран сладкиш, който е популярен по целия свят. Характерна е за балканската кухня, но не е ясно точно от къде произлиза.

Баклавата се прави от кори за баница, между които се посипват орехи и накрая се залива със захарен сироп.

Този десерт често присъства на празничната трапеза на коледните празници.

Необходими продукти: 

  • 1 пакет кори за баница
  • 250 грама масло
  • 2 ч. ч. смелни орехи
  • 1 с. л. канела
  • 3 чаши вода
  • 3 чаши захар
  • 1 ч. л. лимонов сок
  • 1 ч. л. ванилия

Начин на приготвяне:

Подгответе една тавичка, като я намажете обилно с масло.

Разбъркайте орехите и канелата.

Сложете една кора и намажете и нея с масло. Сложете отгоре още една, намажете с масло и поръсете с орехи. Продължете по същия начин – всяка кора се маже с масло, а орехите се слагат през една.

След като сложите последната кора, нарежете баклавата на ромбове.

Намажете с масло отгоре и печете в предварително загрята на 170 градуса фурна до златисто. Пече се около 40-45 минути.

Сложете водата и захарта в тенджера и оставете да заври. Добавете лимоновия сок и оставете да ври, докато сиропът леко се сгъсти.

Когато поливате баклавата със сиропа, трябва едното да е топло, а другото студено. Ако баклавата е изстинала, залейте я с горещия сироп. Ако пък приготвяте първо сиропа, изчакайте да изстине и залейте баклавата веднага щом я извадите от фурната.

Loading

  • Приготвяте ли баклава за празниците?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

10-те най-чести хранителни грешки

Възход и падение на Великите сили