Касуле е ястие от Южна Франция, което се приготвя в гювеч и се готви бавно. Съдържа месо (свинско, патешко или овче), свинска кожа и бял боб.
Ястието носи името на съда, в който се приготвя- дълбок кръгъл гювеч.
Смята се, че произхожда от френския град Кастелнодари, но е много популярно и в съседните градове Тулуза и Каркасон.
Всички видове Касуле се правят с бял боб, а останалите съставки могат да бъдат променяни. В различните области се използват различни видове месо, а често се използват и наденички.
В супермаркетите във Франция може да бъде намерено Касуле в консерва и буркани, като най-евтините варианти са с бял боб, доматен сос и колбас, а в по-скъпите има различни видове меса.
Като цяло терминът Касуле се използва за всяко ястие на основата на боб и има дори вариации със сьомга, вместо месо.
Ето как да приготвите френско Касуле с бял боб и наденички:
Необходими продукти:
- 12 наденички
- 1 с.л. зехтин
- 200 грама бекон
- 2 глави лук
- 2 стръка целина
- 2 скилидки чесън
- 1 с.л. пушен червен пипер
- ½ връзка мащерка
- 200 мл бяло вино
- 400 грама консервирани домати
- 200 мл пилешки или зеленчуков бульон
- 2 консерви по 400 грама сварен бял боб
- 1 с.л. захар
- 1 с.л. оцет
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина в голям тиган и запържете наденичките. Не е нужно да ги готвите до готовност. Извадете ги от тигана и ги оставете настрана.
Сложете бекона и нарязаните на ситно лук и целина в тигана. Запържете за около 10 минути, докато лукът и целината омекнат, а беконът стане хрупкав. Добавете чесъна, червения пипер и мащерката и оставете на котлона за още 1-2 минути.
Изсипете виното и оставете ястието да къкри, докато половината от течността се изпари. Добавете доматите от консервите, боба, бульона, захарта и оцета.
Оставете да се готви, докато се сгъсти леко. След това прехвърлете ястието в дълбок гювеч, добавете наденичките и печете на 150 градуса около 2 часа и половина.
-
Опитвали ли сте това френско ястие?
-
Да
-
Не
-