Фритата е италианско ястие, подобно на омлет. Приготвя се от разбити яйца и различни добавки, като сирена или колбаси. Може да се приготви на фурна или на котлон. Разликата с омлета е, че той е по-тънък и е една порция, а фритата се разрязва на парчета и е достатъчна за цялото семейство. Фритата може да се приготви и основно от картофи, вместо яйца. Вижте рецептата за картофена фритата с чоризо:
Необходими продукти:
- 5 средно големи картофа
- 2 с. л. зехтин
- 1 глава лук
- 2 наденички чоризо
- 8 яйца
- 1 чаша настърган кашкавал
- 1/3 ч. пармезан
- 1/4 ч. нарязан магданоз
- 2 с. л. мляко
- сол
- черен пипер
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса.
Обелете и нарежете картофите. Сложете ги в купа с вода и след това в микровълновата за около 8-10 минути, докато омекнат.
Запържете лука в малко зехтин, докато омекне.
Добавете нарязаното чоризо и запържете и него за около 7-8 минути.
Добавете и нарязаните картофи в тигана и оставете да се готвят 5-6 минути.
Подправете със сол и черен пипер.
Разбийте яйцата, добавете кашкавала, пармезана, магданоза и млякото.
Изсипете яйчената смес при картофите и оставете да се готви 5-6 минути.
Преместете тигана във фурната за още 15-20 минити. Фритатата ще бъде готова, когато центърът й стане твърд.
-
Опитвали ли сте фритата?
-
Да
-
Не
-