Итън мес е традиционен английски десерт, който се състои от меренг, бита сметана и някакви плодове, най-често ягоди.
Този десерт се споменава за първи път през 1893г. и се смята, че произхожда от престижния колеж Итън в Уиндзор, Англия. Десертът се сервирал на годишния мач по крикет срещу учениците от училище Хароу. Когато се сервирал в училище Хароу, десертът се наричал Хароу мес.
Лансинг мес пък е подобен десерт, който обаче се приготвя с банани и се сервира през цялата година в колеж Лансинг в Западен Съсекс.
Първоначално десертът представлявал нарязани плодове, разбъркани със сладолед и сметана. Мерингът (целувката) е включен към рецептата на по-късен етап.
Този десерт може да се приготвя с различни плодове, но се счита, че традиционната рецепта е с ягоди.
Думата „мес“ в името на десерта идва от външния му вид, тъй като съставките просто се разбъркват и десертът няма форма. „Mess“ на английски означава „бъркотия“.
Ето как да приготвите този традиционен английски десерт, който обикновено се хапва през лятото:
Необходими продукти:
- 2 белтъка
- 120 грама захар
- 500 грама ягоди
- 450 мл сладкарска сметана
- 1 с.л. пудра захар
Начин на приготвяне:
Сложете белтъците в абсолютно чиста и суха купа. Разбийте ги на сняг с мискер.
Добавете захарта на три части. Първо добавете малко, разбийте, след това добавете още малко и т.н. Ако добавите цялата захар ще загубите обема на белтъците, а той е нужен.
Оформете целувките с помощта на лъжица върху хартия за печене.
Печете в предварително загрята на 120°C фурна около 1 час. Целувките трябва да се втвърдят и лесно да се отделят от хартията за печене.
Когато са готови, извадете ги и оставете да се охладят.
Измийте и почистете ягодите. Разрежете ги наполовина.
С ¼ от тях направете ягодов сос- сложете ягодите в тиган, добавете малко захар и гответе, докато се разкашкат и станат на гъст сос.
Останалите ягоди сложете в голяма купа.
В отделна купа разбийте сметаната с пудрата захар.
Натрошете ¾ от целувките при ягодите, добавете сметаната и разбъркайте всичко.
Изсипете готовия десерт в чашки, натрошете останалите целувки отгоре и поръсете с ягодовия сос.
-
Опитвали ли сте този десерт?
-
Да
-
Не
-