Пакора е едно от най-вкусните индийски ястия. Представлява зеленчукови или месни късчета, покрити с панировка и изпържени. Най-често се използват зеленчуци като картофи или лук, но може да се направи и с почти всички видове месо и риба.
Пакората е известна и с други имена, включително пикора, пакода, пакоди и регионални имена като бхаджи, бхаджия, бора, понако и чоп.
Панировката може да се направи както от обикновено брашно, така и от брашно от елда и други. Подправките, които се използват, зависят от региона, но обикновено се слагат пресни и сушени подправки като лют червен пипер, сминдух и кориандър.
Тези вкусни пържени хапки обикновено се консумират като предястие и се сервират с някакъв сос, но ако ги комбинирате със салата или друга гарнитура, могат да бъдат и основно ястие. Обикновено винаги присъстват на индийските сватби.
Тази рецепта е за по-интересен вид пакори- от царевица:
Необходими продукти:
- 2 чаши сладка царевица
- ½ глава лук
- ½ чаша брашно
- 2 с.л. оризово брашно
- ¼ ч.л. куркума
- ½ ч.л. лют червен пипер
- 1 ч.л. джинджифил
- 1 ч.л. къри на прах
- сол и черен пипер
- олио, за пържене
Начин на приготвяне:
Първо нарежете лука на много ситно. Комбинирайте го с царевицата и разбъркайте.
Намачкайте царевицата. Можете да използвате и чопър, но не бива да става прекалено гладка смес, тоест трябва да има парчета.
Към царевицата и лука добавете двата вида брашно, както и всички подправки и джинджифила.
Оформете топчета от тази смес и сложете олиото да загрява в дълбок съд.
Добавяйте по няколко топчета и пържете до златисто.
Необходимо е да се пържат около 10-15 минути, за да станат хрупкави.
Изваждайте готовите пакори върху кухненска хартия, за да изцежда излишната мазнина.
Можете да сервирате с доматен сос, чеснов или млечен сос, както и със свежа салата.
-
Обичате ли индийска храна?
-
Да
-
Не
-