Пилафът е ястие с ориз, при което оризът се вари в бульон и се добавят доста подправки. Обикновено се използва ориз басмати, тъй като не се слепва и се сварява добре. Към ориза се добавят зеленчуци и месо, а понякога и шафран, който придава жълт цвят.
Вижте как да приготвите вкусен зеленчуков пилаф:
Необходими продукти:
- 3 с. л. зехтин
- 1 глава лук
- 1 морков
- 1 ч. гъби
- 1/2 ч. грах
- 1 ч. ориз басмати
- 2 1/2 ч. зеленчуков бульон
- сол
- черен пипер
- малко шафран
- пармезан
Начин на приготвяне:
Запържете лука в малко мазнина. Добавете гъбите и моркова и сотирайте, докато омекнат.
Добавете граха и подправете със сол и черен пипер.
Добавете ориза и запържете за около 5 минути.
След това добавете бульона и оставете да ври около 15 минути. Оризът трябва да абсорбира цялата течност.
Свалете от котлона и добавете шафрана и настъргания пармезан.
-
Пилаф или ризото предпочитате?
-
Пилаф
-
Ризото
-