Месото е изключително важен елемент от менюто, тъй като дава на тялото жизненоважни хранителни вещества.
Важно е да се яде месо, но ако искате да се храните здравословно, много внимателно трябва да подбирате месото, което консумирате. Въпреки че пилешкото и свинското са най-популярните и може би са най-вкусните меса, те не са най-добрият избор.
Едно от най-полезните меса е заешкото. Заекът има най-висок процент смилаеми протеини в сравнение с другите видове месо, като същевременно има най-ниско количество мазнини. Макар и с малко количество мазнини като цяло, заешкото е богато на здравословни мазнини като полиненаситени и мононенаситени мазнини.
Освен това заешкото има по-малко калории и по-малко холестерол от повечето други меса.
Приготвянето на заешко определено е по-трудно, в сравнение с готвенето на пилешко или свинско, но има и лесни яситя, каквото е задушеното заешко с картофи и моркови.
Ето как да го приготвите:
Необходими продукти:
- 800 грама заешко месо
- 3 глави лук
- 3 моркова
- ½ глава целина
- 6-7 картофа
- 100 грама бекон
- 2 глави чесън
- 6 с.л. доматено пюре
- сол и черен пипер
- 1 стрък мащерка
Начин на приготвяне:
Измийте, почистете и нарежете заека на едри парчета.
Обелете едната глава чесън и направете малък прорез във всяко парче месо, за да сложите по една скилидка чесън и по малко бекон.
Обелете и нарежете картофите, морковите, целината и лука. Морковите и картофите трябва да бъдат нарязани на едро, лукът трябва да е на кръгчета, а целината- на ситно.
Вземете голям глинен съд и сложете малко мазнина на дъното. Наредете един ред месо, поръсете със сол и черен пипер. Наредете един пласт от зеленчуците и поръсете с 1-2 лъжици доматено пюре.
Продължете да редите с още един ред месо, отново зеленчуци и отново домати. Добавете и останалата глава чесън, без да я белите. Сложете и мащерката.
Когато сте наредили всички продукти, добавете вода. Водата трябва да бъде около ¾ от съда.
Сложете съда в студена фурна и печете на 200° около 1 час.
Преди да сервирате, извадете стръкчетата мащерка и главата чесън.
-
Консумирате ли заешко месо?
-
Да
-
Не
-