Елдата започва да добива все повече популярност у нас, благодарение на полезните си свойства.
За пръв път хората започват да отглеждат елда преди 6000 години в Югоизточна Азия. В Индия, която е и родината на елдата, се нарича „черен ориз“, а в другите страни е известна като „черна пшеница“.
Въпреки че родината ѝ е Индия, елдата е най-популярна и най-често консумирана в Русия. Там това растение се нарича „гречка“.
Елдата е богата на желязо, калций, калий, фосфор, йод, цинк, витамини A и C, флавоноиди, а най-голямото ѝ предимство е, че не съдържа глутен.
Елдата може да се използва като заместител на почти всички зърнени храни и се комбинира чудесно с различни зеленчуци.
Ето как да приготвите вкусна елда със спанак и гъби:
Необходими продукти:
- 200 грама печурки
- 140 грама елда
- 100 грама спанак
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 4 стръка мащерка
- 100 мл бяло вино
- 600 мл зеленчуков бульон
- 2 с. л. масло
- 1 с. л. зехтин
- пармезан
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Почистете гъбите и ги нарежете на тънки филийки.
Сложете 1 с. л. масло в тигана и когато се разтопи, добавете гъбите, 1 скилидка чесън и 2 стръка мащерка.
Гответе, докато гъбите омекнат, поръсете с малко сол и черен пипер и махнете от котлона.
Добавете останалото масло и зехтина и запържете нарязания на ситно лук, заедно с останалата мащерка и другата скилидка чесън.
Добавете елдата и запържете за около минута.
След това добавете бялото вино и гответе, докато се изпари.
Добавете 1 чаша бульон, гответе докато елдата поеме течността, след това добавете още една чаша. Добавяйте бульон, докато елдата се свари, може и да не ви е необходимо цялото количество.
Ще разберете, че елдата е готова, когато омекне и спре да поема от течността.
Извадете стръкчетата мащерка и добавете спанака.
Гответе 2-3 минути, докато спанакът се задуши.
Добавете гъбите, овкусете със сол и черен пипер и поръсете с настърган пармезан.
-
Обичате ли елда?
-
Да
-
Не
-