in

Елда със спанак и гъби

Елда със спанак и гъби

Елдата започва да добива все повече популярност у нас, благодарение на полезните си свойства.

За пръв път хората започват да отглеждат елда преди 6000 години в Югоизточна Азия. В Индия, която е и родината на елдата, се нарича „черен ориз“, а в другите страни е известна като „черна пшеница“.

Въпреки че родината ѝ е Индия, елдата е най-популярна и най-често консумирана в Русия. Там това растение се нарича „гречка“.

Елдата е богата на желязо, калций, калий, фосфор, йод, цинк, витамини A и C, флавоноиди, а най-голямото ѝ предимство е, че не съдържа глутен.

Елдата може да се използва като заместител на почти всички зърнени храни и се комбинира чудесно с различни зеленчуци.

Ето как да приготвите вкусна елда със спанак и гъби:

Необходими продукти:

  • 200 грама печурки
  • 140 грама елда
  • 100 грама спанак
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 4 стръка мащерка
  • 100 мл бяло вино
  • 600 мл зеленчуков бульон
  • 2 с. л. масло
  • 1 с. л. зехтин
  • пармезан
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Почистете гъбите и ги нарежете на тънки филийки.

Сложете 1 с. л. масло в тигана и когато се разтопи, добавете гъбите, 1 скилидка чесън и 2 стръка мащерка.

Гответе, докато гъбите омекнат, поръсете с малко сол и черен пипер и махнете от котлона.

Добавете останалото масло и зехтина и запържете нарязания на ситно лук, заедно с останалата мащерка и другата скилидка чесън.

Добавете елдата и запържете за около минута.

След това добавете бялото вино и гответе, докато се изпари.

Добавете 1 чаша бульон, гответе докато елдата поеме течността, след това добавете още една чаша. Добавяйте бульон, докато елдата се свари, може и да не ви е необходимо цялото количество.

Ще разберете, че елдата е готова, когато омекне и спре да поема от течността.

Извадете стръкчетата мащерка и добавете спанака.

Гответе 2-3 минути, докато спанакът се задуши.

Добавете гъбите, овкусете със сол и черен пипер и поръсете с настърган пармезан.

Loading

  • Обичате ли елда?

    Елда
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Еър Фрайър

5 неща, които не бива да готвите в еър фрайър

"Песен за Ахил"

„Песен за Ахил“ – книга, уютна като дом