Това вероятно са най-популярните гръцки сладки, които със сигурност присъстват във всеки дом по време на зимните празници, но далеч не изчезват от трапезите и след това. Всъщност, меломакарона може да откриете целогодишно из гръцките сладкарници, а заради меда в рецептата („мели“ означава именно мед) сладките се запазват със седмици, та дори и с месеци, стига да ги държите в буркани или кутии.
Несравним е ароматът на канела и портокалова кора, който обгръща дома ви, докато приготвяте меломакарона, а климатът напоследък някак предразполага към подобни все още зимни излишества… В крайна сметка, на фона на студеното време и смразяващите новинарски емисии, човек може и трябва да си създава собствен оазис на настроние, вкус, аромат, топлина.
Класическите гръцки сладки меломакарона вървят просто чудесно с чай и кафе, а добрата новина е, че да ги приготвите далеч не е трудно! Всъщност, нужен ви е около един час, за да спретнете истинско кулинарно пиршество за фамилията. Ето как:
Необходими продукти:
- 250 мл. зехтин
- 150 мл. слънчогледово олио
- 150 мл. прясно изтискан сок от портокал
- 80 гр. захар
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- Настърганата кора на 1 едър портокал
- 1 ч.л. канела
- 800 гр. брашно
- ½ чаена чаша орехи
За сиропа:
- 250 гр. захар
- 250 мл. вода
- 150 мл. мед
- 1-2 пръчки канела (спрямо предпочитанията ви)
- Настърганата кора на 1 едър портокал
За декорацията:
- ½ чаена чаша смлени орехи
- 1 ч.л. канела
Начин на приготвяне:
Смесваме олиото и зехтина в дълбока купа. Слагаме лъжичката сода бикарбонат в чашата с изцедения портокалов сок и разбъркваме да шупне, след което изсипваме в голямата купа. Прибавяме фино настърганата портокалова кора, захарта, канелата, а после и брашното.
От полученото тесто оформяме традиционните елипси, като във всяка сърцевина слагаме орехи. Нареждаме елипсите в тава с хартия за печене.
Слагаме тавата в предварително загрята на 180 градуса фурна и печем около 25 минути.
Изваждаме сладките и ги оставяме да се охладят, а междувременно приготвяме сиропа. В тенджерка наливаме водата, слагаме канелените пръчки, захарта и портокаловата кора. Когато сместа кипне, варим още 2 минути. Дръпваме тенджерката от котлона и бавно добавяме меда.
На този етап вече ви е нужна решетъчна лъжица – с нейна помощ потапяме всяка меломакарона за половин минута в сиропа, след което я поръсваме с канела и смлени орехи.
Честито, справихте се с една истинска кулинарна традиция от съседна Елада!
-
Опитвали ли сте меломакарона?
-
Да
-
Не
-