Патладжанът е изключително вкусен зеленчук, който в момента е в сезон. Може да се приготвя по най-различни начини и има много вкусни летни рецепти с патладжан.
Вкусът на патладжана си подхожда с вкуса на чесъна. В тази рецепта за грилован патладжан има и бекон, което прави ястието още по-засищащо и вкусно.
Ако не разполагате с грил или скара, можете да изпечете патладжана и във фурната.
Ето как да приготвите вкусен печен патладжан с бекон и чесън:
Необходими продукти:
- 2 патладжана
- 5-6 скилидки чесън
- ¼ ч. зехтин
- 1 ч.л. хранителна мая
- 2 с.л. соев сос
- 2 с.л. оцет
- 300 грама бекон
Начин на приготвяне:
Загрейте скарата или фурната на 200 градуса.
Измийте патладжаните и направете прорези с остър нож през около 2 см.
Поръсете със сол и оставете да престои 30-40 минути. По този начин ще премахнете горчивината на зеленчука.
Нарежете чесъна на тънки филийки.
Нарежете и бекона.
Поръсете с малко зехтин във всеки прорез, сложете малко чесън и малко бекон.
Наредете патладжаните и поръсете с още зехтин, малко оцет и соев сос. Накрая поръсете с хранителна мая, сол и черен пипер.
Патладжаните са готови за печене. Ако ще ги печете във фурната, наредете ги върху хартия за печене и печетете около час.
Ако ще използвате грила, патладжаните се изпичат за не повече от 30 минути.
Можете да поръсите с пресен магданоз преди сервиране.
-
Обичате ли патладжан?
-
Да
-
Не
-