Говеждо Уелингтън е традиционно английско ястие, което представлява филе, покрито с пастет и сотирани гъби, увито в бутер тесто. В някои рецепти месото е увито и в креп (вид палачинка) или прошуто, което задържа влагата от месото вътре и тестото не се разпада.
Вярва се, че това ястие е кръстено на Артър Уелсли, първи херцог на на Уелингтън, въпреки че няма доказана връзка между ястието и херцога.
Това ястие може да се приготви и с други видове месо, и с риба, но говеждо Уелингтън е класика. Ето как да го приготвите:
Необходими продукти:
- 1 кг говеждо филе
- 3 с. л. зехтин
- 250 грама гъби
- 50 грама масло
- 1 стрък мащерка
- 100 мл бяло вино
- 12 филийки прошуто
- 500 грама бутер тесто
- 2 жълтъка
Начин на приготвяне:
Намажете филето с малко зехтин, поръсете със сол и черен пипер и печете в предварително загрята на 220 градуса фурна около 20 минути.
Когато е готово, оставете да се охлади добре.
Нарежете гъбите на много ситно и ги запържете в останалия зехтин и маслото. Добавете мащерката, а след това и бялото вино, както и подправките. Когато течността се изпари, а гъбите омекнат, ги свалете от котлона.
Наредете прошутото върху прозрачно найлоново фолио.
Разстелете половината гъби върху него, сложете филето и го покрийте с останалите гъби.
Навийте продуктите на руло с помощта на фолиото и сложете в хладилника за 10-15 минути.
Разточете тестото и сложете филето отгоре. Увийте го добре, а краищата притиснете с вилица, за да не се отвори по време на печенето.
Намажете рулото с разбитите жълтъци.
Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна около 35-40 минути.
-
Опитвали ли сте говеждо Уелингтън?
-
Да
-
Не
-