Виенският шницел е едно от традиционните ястия на Австрия. Представлява тънко парче месо, което се овалва в галета и се пържи. Традиционната рецепта е с телешко месо, но може да бъде и пилешко или свинско. Виенският шницел винаги се сервира с резен лимон, а най-популярната гарнитура са пържени картофи. Ето как да приготвите шницел по виенски:
Необходими продукти:
- 4 пържоли (пилешки, свински или телешки)
- 1/4 ч. брашно
- 1/2 ч. л. сол
- 2 големи яйца
- 1/2 чаша галета
- олио
- 4 резена лимон
Начин на приготвяне:
Измийте месото и го увийте в стреч фолио. Начукайте го добре с чук за месо. Шницелите трябва да бъдат с дебелина около 1,5- 2 см. Ако местото е по-дебело може да остане сурово.
В три плитки чинии сложете брашното, галетата и разбитите яйца.
В голям тиган загрейте олиото.
Вземете едно от парчетата месо, потопете го в брашното, след това в яйцата и накрая в галетата. Сложете го в горещото олио. Пържете шницела 3-4 минути от всяка страна.
Повторете и с останалите шницели.
Сервирайте с резен лимон и пържени картофи.