Кюфтетата са едно от най-популярните ястия и за щастие има и веган варианти на кюфтета. Могат да се направят от много неща, различни от месо- картофи, тиквички, киноа и много други. Повечето обаче са подходящи за вегетарианци, но не и за вегани.
Предлагаме ви рецепта за веган кюфтета, които се правят от патладжан и бял боб. Накрая можете да добавите доматен сос и да ги сервирате върху бял ориз.
Необходими продукти:
- 500 грама патладжан
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 2 чаши бял боб, сварен
- 3/4 ч. галета
- 1/4 ч. магданоз
- 2 ч. л. червен пипер
- щипка лют червен пипер
- сол
- черен пипер
- зехтин
Начин на приготвяне:
Можете да използвате боб от консерва или да го сварите сами. Изцедете го от водата.
Почистете и нарежете патладжана. Сотирайте го за около 5 минути с малко сол и черен пипер.
Добавете 1/4 ч. вода и гответе около 15 минути.
Сложете сварения патладжан в блендер или чопър и го направете на пюре.
Запържете лука и чесъна в малко зехтин, както и червения пипер, и лютия червен пипер.
Сложете боба и запържените лук и чесън в блендера и направете и тях на пюре.
Комбинирайте боба и патладжана.
Добавете галетата и разбъркайте добре.
Направете кюфтета от сместа и ги наредете върху хартия за печене.
Печете на 200 градуса за около 35 минути.
Можете да сервирате кюфтетата върху бял ориз, с класически доматен сос.
-
Опитвали ли сте веган кюфтета?
-
Да
-
Не
-