Победителката в третия сезон на MasterChef България Божана Кацарова наскоро пусна първата си книга с рецепти, която се казва „Стая 102. 90 рецепти с история“. Тя сподели пред Oshte.bg интересни неща за себе си, живота си и страстта към кулинарията, както и любимата ѝ рецепта, която обича да приготвя често вкъщи.
Ако трябва да се опишеш с няколко думи, какви ще бъдат те?
Определено не съм от типа хора, описващи се с три думи. Думите имат нюанси – положителни и негативни, също като хората. Колко точно луда, колко точно амбициозна, колко позитивна .. Просто се надявам, че попадам в категорията „добър човек“.
Божана, как се появи страстта ти към кулинарията? Спомняш ли си кое е първото нещо, което сготви сама?
С риск да стана досадна както много кулинари, всичко тръгна от детството ми и по-специално от моята баба. В моята първа книга разказвам доста подробно как се случи всичко. Колкото до първото ми ястие, то беше по-скоро пожар в кухнята.
Кога разбра, че това е твоето призвание?
Когато спечелих Мастършеф и целият ми живот се преобърна на 180 градуса.
Наскоро излезе твоята кулинарна книга с рецепти „Стая 102. 90 рецепти с история“. Защо реши да направиш кулинарна книга и защо точно в партньорство с „Гастроном“?
Книгата я подготвям последните 2 години, но реално „Гастроном“ беше движещата сила зад проекта. Без тях нямаше да събера смелост и да предприема финалните стъпки по издаването на книгата. Не на последно място, вярвам че онлайн пазаруването е бъдещето, а „Гастроном“ са модерният и свеж облик на иначе скучните супермаркети.
Какъв тип рецепти избра да включиш в изданието и защо с история?
Рецептите в книгата са разбообразни както по сложност, така и на вкус. Всяка рецепта има своя история, защото вкусовете са “6-тият” елемент. Всяко едно пътуване, среща или ситуация има своя конкретен вкус. Така е и с рецептите в книгата.
Коя е любимата ти рецепта, която често приготвяш вкъщи? Ще я споделиш ли с нашите читатели?
Рецептата за най-феноменалният шоколадов мус, която разбира се, можете да намерите в книгата ми, а продуктите в Gastronom.bg:
За нея са необходими следните продукти:
250 гр. Черeн шоколад
50 гр. Масло
150 мл. Жълтъци
300 мл. Белтъци
50 гр. Захар
Разтапяме шоколада и маслото на водна баня. Към готовата смес добавяме жълтъците. В отделен съд разбиваме белтъците на сняг, като постепенно добавяме захарта към белтъка. Смесваме шоколадовата смес и белтъците. Накрая слагаме муса в хладилника, за да стегне за няколко часа
А какво никога не би сготвила?
Хм… по принцип не обичам да готвя, когато разхищаваме продукти.
Ти пътуваш много по света. Коя е дестинацията, на която най-много се наслжадаваш на храната и какво обичаш да хапваш там?
Отговорът е елементарен: Япония и Мексико, двата абсолютни кулинарни рая за мен.
Кое е най-щурото нещо, което си правила?
Щуро отново е от онези думи с променлив нюанс… Може би най-щурото е, че продължава да ми се живее в България, напук на всички негативи и неуредици. Аз продължавам да намирам уют тук и да се чувствам щастлива.
Как прекарваш свободното си време?
Пътувайки ! Най-любимата ми почивка е спането в самолет.
За какво мечтаеш?
Мечтая за световен мир… и да мога да се телепортирам.
Очаквайте скоро рецепти от Божана в сайта Oshte.bg