Биск е гладка, кремообразна супа от френската кухня. Основата на тази супа е прецеден бульон от ракообразни животни. Биск може да се направи от раци, омари, скариди и други.
Понякога терминът „биск“ се използва и за други крем супи, които не съдържат морски дарове.
При приготвянето на биск морските дарове се готвят два пъти. Първо се задушават в черупките си, а след това се задушават с вино и подправки. Накрая се прецеждат и с бульона се приготвя биск.
Ето как да приготвите вкусен биск от омари:
Необходими продукти:
- 2 омара
- 2 с. л. зехтин
- 1 глава лук
- 1 стрък целина
- 1 морков
- 1 глава чесън
- 1 домат
- 2 с. л. естрагон
- 2 с. л. мащерка
- 2 дафинови листа
- 8 цели зърна черен пипер
- ½ ч. бренди
- ½ ч. бяло вино
- 4 ч. рибен бульон
- ¼ ч. доматена паста
- ½ ч. сметана за готвене
- 2 с. л. царевично нишесте
- 1 с. л. вода
Начин на приготвяне:
Сложете омарите във вряща вода за около 8-9 минути. Извадете ги от горещата вода, за да се охладят, и запазете 1-2 чаши от нея.
Почистете омарите, като премахнете черупките и щипките и отделите месото. Сложете месото от омарите в една купа, а черупките и щипките в друга.
Загрейте зехтина в голяма тенджера. Добавете черупките и щипките на омарите и запържете за около 10 минути.
Добавете нарязаните на ситно лук, чесън, целина, морков, домат, както и мащерката, естрагона, черния пипер и дафиновите листа.
Добавете брендито и виното и оставете да се готви, докато течността се изпари. Добавете рибния бульон, водата от омарите и варете около 1 час.
Прецедете супата през цедка.
Добавете доматената паста и оставете да ври около 15 минути.
Добавете сметаната и оставете на котлона още 5 минути.
Накрая разбийте нишестето с малко вода, добавете и него към супата и оставете да се сгъсти. Ще отнеме не повече от 2-3 минути.
Добавете месото от омарите към супата и сервирайте.
-
Обичате ли да хапвате омари?
-
Да
-
Не
-