in

Белгийски гофрети с банан и шоколадов сос

Белгийски гофрети

Гофретите са много популярна закуска по цял свят, а на някои места ги хапват и като десерт.

За приготвяне на гофрети се използва специален уред, наречен гофретник, състоящ се от две плочи, които се затварят плътно една към друга. Между тях се поставя специално тесто, което става на дупчици, благодарение на формата на плочите.

Гофретите са популярни по цял свят, но едни от най-популярните са белгийските гофрети.

Това, по което белгийските гофрети се различават от останалите, е, че в традиционната рецепта се слага мая в тестото и че вдлъбнатините са доста по-големи, отколкото на обикновените гофрети. Впоследствие рецептата се е изменила и вече и за белгийските гофрети се използва бакпулвер.

Белгийските гофрети се сервират с най-различни топинги, като пресни плодове, шоколадов или карамелен сос, сладолед, кленов сироп и т.н.

Обикновено когато се сервират като закуска, се подреждат една върху друга и най-отгоре се слага бучка масло, а когато се използват като десерт, се комбинират със сладолед, плодове и други сладки добавки.

Тази рецепта е за белгийски гофрети с банан и вкусен шоколадов сос:

Необходими продукти:

  • 3 яйца
  • 5-6 с.л. златен сироп или течен мед
  • 1½ ч.ч. прясно мляко
  • 1½ ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 8 ч.л. какао на прах
  • 60 грама масло
  • 3 банана

Начин на приготвяне:

Първо отделете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците на сняг и оставете настрана.

В друга купа разбийте жълтъците и ги смесете с половината от златния сироп.

Златният сироп е подсладител, състоящ се от захар, вода и лимонов сок. Можете да си го купите от магазина или да си го приготвите сами. В случай, че нямате златен сироп, използвайте незахаросан мед.

Добавете прясното мляко, разтопеното масло, както и сухите съставки- брашното и бакпулвера.

Разбъркайте добре, след което добавете белтъците и разбъркайте отново.

Загрейте гофретника и изпечете гофретите.

Междувременно направете шоколадовия сос, като леко загреете останалия златен сироп и добавите какаото на прах. Разбъркайте добре и шоколадовия сос е готов.

Подредете гофретите една върху друга, полейте с шоколадов сос и подредете нарязан банан отгоре.

Loading

  • Какво предпочитате?

    • Гофрети
      Гофрети
    • Палачинки
      Палачинки

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Има няколко вида любов“…и какво още казва Стайнбек в писмо до сина си

проверка по име

„Проверка по име“ – история за невидимите нишки помежду ни