Фалафелът е малко топче или кюфтенце, направено от нахут. Фалафел може да се направи и от бакла, което е едногодишно растение от семейство Бобови.
Фалафелите са типични за всички държави от Близкия изток, но за тяхна родина се приема Египет.
За направата на фалафели, нахутът се накисва във вода предварително, за да омекне, след това се мели, добавят се лук, чесън, нахутено брашно, вода, сода и подправки. От сместа се оформят малки топчета, които се пържат в мазнина.
Фалафелът обикновено се сервира в арабска питка, заедно с хумус и салата табуле.
Въпреки това фалафелите могат да се сервират и с други гарнитури, а с времето да се появили много разновидности на това ястие. Има рецепти за фалафели от месо, леща, булгур и други продукти.
Ето как да приготвите автентични египетски фалафели:
Необходими продукти:
- 225 грама сух нахут
- 1 ч. магданоз
- 6 стръка зелен лук
- 2 скилидки чесън
- 1 ч.л. кимион
- ½ ч.л. кориандър
- ½ ч.л. сода за хляб
- 4 с.л. нахутено брашно (може и обикновено)
- 5 с.л. вода
- олио за пържене
Начин на приготвяне:
Накиснете нахута в голяма купа с вода и го оставете да кисне поне 12 часа. Колкото по-дълго престои във водата, толкова по-добре.
Изцедете го добре от водата и го сложете в чопър или кухненски робот, заедно с чесъна, нарязания на ситно лук, магданоза, кориандъра, содата, брашното и водата.
Внимавайте, защото сместа не трябва да става прекалено гладка. Трябва да бъде с консистенцията на гуакамоле (да има по-едри парченца).
Оформете малки топчета от тази смес. Сложете фалафелите в хладилника за 30 минути.
През това време сложете олиото да загрява.
Слагайте по няколко фалафела в тигана и ги пържете по около 5-6 минути, докато станат хрупкави.
Изваждайте фалафелите върху кухненска хартия, за да се изцежда излишната мазнина.
-
Опитвали ли сте фалафели?
-
Да
-
Не
-