in

ЕхаЕха ЛюбовЛюбов СладкоСладко СмяхСмях ОМГОМГ ПлачиПлачи ЯдосанЯдосан

Язовир Въча и плаващите къщи – едно от най-красивите места в България

Снимки: Личен архив
Снимки: Личен архив

Красотата на язовир Въча трудно може да се опише с думи и снимки. Това място така те грабва, че искаш да се връщаш отново и отново там. Една от най-красивите гледки, които съм виждала по нашите ширини, е именно там.

Снимки: Личен архив
Снимки: Личен архив

Само на около два часа път от София, язовирът е разположен в една от най-величествените планини в България – Родопите. Тръгвайки по пътя Кричим – Девин няма как да подминете комплекс „Чилингира“, който се намира някъде по средата на участъка. Освен хотелската част, комплексът разполага с приятно заведение с добра кухня. Заслужава си да го посетите на всяка цена, защото панорамната гледка към язовира от терасата на заведението е впечатляваща – язовирът с плаващите в него къщички, а на заден фон – Родопите.

Снимки: Личен архив
Снимки: Личен архив

Ако бързате и нямате време за хапване, може да спрете на паркинга след заведението и да се полюбувате на тази красота, която ще се открие пред очите ви.

Снимки: Личен архив
Снимки: Личен архив

Любителите на нестандартни преживявания могат да отседнат в къща за гости в самия язовир, до която се стига с лодка. На язовира има 21 плаващи къщички, повечето от които са частна собственост и не всички се дават под наем. Ако искате да спите в тях, хубаво е да направите по-рано резервация.

Снимки: Личен архив
Снимки: Личен архив

Малко след комплекс „Чилингира“ има отбивка за къща за гости „Бат Гена“. Тя се намира на брега на язовир „Въча“ и от нея можете да видите още по-отблизо плаващите къщи. Има и път, по който може да се разходите малко след къщата за гости, както и пейки, на които да си починете и да се насладите на гледките.

Снимки: Личен архив
Снимки: Личен архив

Ако решите да нощувате около язовир Въча и разполагате с повече време, може да се разходите по екопътека „Чилингира“, която започва от улицата срещу комплекса. Първата част от пътеката е предимно изкачване. След около 50 минути ще се озовете на скалата Кутрьов камък, където отново дъхът ви ще спре – ще гледате, ще се възхищавате, ще снимате, ще се влюбите в това място. Връщането по обратния път отнема също около 50 минути.

Loading

  • Съгласни ли сте, че язовир Въча е едно от най-красивите места в България?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

4 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Как Даян Кийтън пребори булимията

Снимка: Facebook/The Royal Family

Триковете на кралица Елизабет и членовете на кралското семейство за безупречен външен вид