in

ЛюбовЛюбов ЕхаЕха СладкоСладко

Язовир Въча и плаващите къщи – едно от най-красивите места в България

Снимки: Личен архив
Снимки: Личен архив

Красотата на язовир Въча трудно може да се опише с думи и снимки. Това място така те грабва, че искаш да се връщаш отново и отново там. Една от най-красивите гледки, които съм виждала по нашите ширини, е именно там.

Снимки: Личен архив
Снимки: Личен архив

Само на около два часа път от София, язовирът е разположен в една от най-величествените планини в България – Родопите. Тръгвайки по пътя Кричим – Девин няма как да подминете комплекс „Чилингира“, който се намира някъде по средата на участъка. Освен хотелската част, комплексът разполага с приятно заведение с добра кухня. Заслужава си да го посетите на всяка цена, защото панорамната гледка към язовира от терасата на заведението е впечатляваща – язовирът с плаващите в него къщички, а на заден фон – Родопите.

Снимки: Личен архив
Снимки: Личен архив

Ако бързате и нямате време за хапване, може да спрете на паркинга след заведението и да се полюбувате на тази красота, която ще се открие пред очите ви.

Снимки: Личен архив
Снимки: Личен архив

Любителите на нестандартни преживявания могат да отседнат в къща за гости в самия язовир, до която се стига с лодка. На язовира има 21 плаващи къщички, повечето от които са частна собственост и не всички се дават под наем. Ако искате да спите в тях, хубаво е да направите по-рано резервация.

Снимки: Личен архив
Снимки: Личен архив

Малко след комплекс „Чилингира“ има отбивка за къща за гости „Бат Гена“. Тя се намира на брега на язовир „Въча“ и от нея можете да видите още по-отблизо плаващите къщи. Има и път, по който може да се разходите малко след къщата за гости, както и пейки, на които да си починете и да се насладите на гледките.

Снимки: Личен архив
Снимки: Личен архив

Ако решите да нощувате около язовир Въча и разполагате с повече време, може да се разходите по екопътека „Чилингира“, която започва от улицата срещу комплекса. Първата част от пътеката е предимно изкачване. След около 50 минути ще се озовете на скалата Кутрьов камък, където отново дъхът ви ще спре – ще гледате, ще се възхищавате, ще снимате, ще се влюбите в това място. Връщането по обратния път отнема също около 50 минути.

  • Съгласни ли сте, че язовир Въча е едно от най-красивите места в България?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

4 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Как Даян Кийтън пребори булимията

Снимка: Facebook/The Royal Family

Триковете на кралица Елизабет и членовете на кралското семейство за безупречен външен вид