in

Юджийн Чаплин: Баща ми държеше да контролира изцяло процеса по създаването на един филм

Баща ми държеше да контролира изцяло процеса по създаването на един филм – от сценария, през кастинга до музиката, която звучи е нег. Думите са на Юджийн Чаплин, който години наред остава свързан с музикалния бизнес. За първи път в България концертът спектакъл „Чаплин пианисимо“, посветен на живота и творчеството на великия Чарли Чаплин  ще бъде представен в София – на 10 юни в зала „България“, на 12 юни в Пловдив, Античен театър и на 15 юни във Варна във ФК, в рамките на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Спектакълът се изпълнява под формата на транскрибирана сюита, представяйки живота на Чаплин, с два рояла, мултимедия и специални декори. В него звучи музика от филми като „Модерни времена“, „Великият диктатор“, „Хлапето“, „Златна треска“ и „Светлините на рампата“.

Петото дете на великия артист Юджийн Чаплин пристига в България заедно със световно известният композитор Жан-Паскал Бентюс и пианиста от Националната висша консерватория „de Musique de Paris“ Силвен Моризе. Тримата ще разкажат живота и творчеството на Чаплин чрез музиката му. Юджийн Чаплин ще води публиката по пътя на великия си баща и ще припомни лични спомени и анекдоти, свързани с кинематографичното му наследство.

Мултимедийният музикален спектакъл „Чаплин пианисимо“ е показан с голям успех по целия свят. Създателите на шоуто искат да представят по атрактивен начин изключителното филмово и музикално наследство на великия комик. Още в началото на своя път в нямото кино Чарли Чаплин се изкушава да създава музикални теми, които дават ритъм на сцените във филмите с негово участие. Постепенно той създава цели музикални партитури, които са важна част от въздействието на филмите му.

Юджийн Чаплин е бил директор на цирк „Нок“. Отговаря за „Светът на Чаплин“ – музея, създаден през 2016 г. в някогашното семейно имение в Корсие сюр Веве в Швейцария. Казва, че от ранно детство е разбрал, че летвата е вдигната високо и от него няма да стане велик актьор. Споделя, че е израснал в дом на сигурност, а родителите му до последно се държат за ръце и имат хармонични отношения. Двамата сключват брак, когато Чарли Чаплин е на 54 г., а Уна на 18 г. Юджийн, който се занимава с изкуство, е убеден, че човек винаги може да намери път с въображение и чувство за хумор.

 

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

3.9k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Малала Юсафзаи – смелото сърце на образованието

Противоречивият гений на Рудолф Дизел