in

Ъпдайк: Ако имаш куража да бъдеш себе си, останалите ще платят цената

Джон Ъпдайк

Мъж на 26 години играе баскетбол с няколко деца в малко американско градче в края на 50-те. Това е първата среща на читателя с Хари Енгстръм – Заека, един от най-незабравимите герои в американската литература. Създаден от неповторимия Джон Ъпдайк, Заека е в центъра на тетралогията, донесла на писателя множество отличия, сред които цели две награди „Пулицър“ за художествено произведение.

На 18 март се навършиха 90 години от рождението на значимия американски писател и у нас излизат с нова прекрасна корица първите две книги от тетралогията с твърди корици в ревизираните преводи на Юлиана Касабова, Екатерина Мачева и Елка Виденова. Зад визията на томчетата стои художникът Дамян Дамянов, който провокира читателите с изцяло ново решение за дизайна: четирите корици от поредицата пресъздават света от романите в кръга на баскетболна топка.

„Заеко, бягай“

Романът ни запознава с младия Хари Енгстръм – Заека. Бивша баскетболна звезда от малък американски град, той се чувства като затворник в свят, към който не принадлежи. Женен, с малък син и второ дете напът, той е притиснат между егото си и обществото, семейните задължения и собствените си желания. Заека решава да избяга с убеждението, че когато ти стиска да бъдеш себе си, друг ще плаща за твоите грешки. Дали това е така?

В романа си Джон Ъпдайк рисува портрет на обикновения човек от 50-те години в САЩ, но прави и моментна снимка на американското общество. Умението детайлно да навлиза в психологическия свят на героите си и едновременно с това да рисува голямата картина, контрастът между натуралистичните сексуални сцени и дълбоките философски прозрения в книгата, превръщат „Заеко, бягай“ в световен роман, посланията от който са актуални и днес. Екранизирана през 70-те години, творбата се оказва вдъхновение и за филма с Еминем от 2002-ра „Осмата миля“, чийто сценарий започва с цитат от книгата, а псевдонимът на героя е препратка към Заека на Ъпдайк.

Следващи книги

Със „Заеко, бягай“ писателят поставя началото на своята прочута тетралогия, превърнала се в емблематична за американската литература. Следващата книга – „Заека се завръща“, придава нов щрих към образа на героя, представяйки живота му десет години по-късно: в края на 60-те, когато светът е парализиран от Студената война, човек стъпва на Луната, САЩ водят война във Виетнам, хипи движението е в пика си, а Америка е залята от расизъм и насилие. В този свят героят на Ъпдайк се опитва да намери стабилност и да постъпи правилно, докато междувременно приютява в дома си необичайна компания – тъмнокож наркодилър и млада бегълка. Опитът му да се наслаждава на свобода и безгрижие и този път е обречен.

В романите за Заека Ъпдайк изследва живота на героя си в продължение на четири десетилетия, рисувайки през образа му прецизна картина на цялото общество. Книгите впечатляват както с освободения поглед към сексуалните пориви, така и с дълбоките си идеи и финото изграждане на героите, които във всяка от книгите разкриват по още един пласт от същността си.

Наградите си „Пулицър“ Джон Ъпдайк получава за третата и четвъртата книга от тетралогията – „Заека богат“ и „Заека се укроти“, които може да очакваме през есента и които ще завършат цялостно художествената концепция на Дамян Дамянов.

Ето и някои мисли на Ъпдайк, които завинаги ще останат в литературата:

“Да си знаменитост е маска, която ти изяжда лицето”.

“Ако имаш куража да бъдеш себе си, останалите ще платят цената”.

“Всяка дейност става творческа, когато този, който я върши, го е грижа за нея”.

“Лидер е този, който от лудост и доброта, доброволно се заема да решава проблемите на другите. Малко са хората, които са толкова глупави, за да използват това свое непостоянно качество”.

“Най-живи сме, когато сме влюбени”.

“Преживяваме всеки момент, в крайна сметка, освен последния”.

“Една афера иска да прелее, да сподели славата си със света. Никое действие не е толкова тайно, че да не търси аплодисменти”.

“Ако хората не говорят с децата, те спират да бъдат хора, а само машини за ядене и печелене на пари”.

“Всеки брак съдържа аристократ и селянин. Учител и ученик”.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Зеленчукова фритата

Зеленчукова фритата

Модели

Най-богатите модели в света