in

ЕхаЕха

Шевната машина е създадена за 11 дни, идеята дошла от кръчма

шевна машина

През 1851 г. американецът Айзък Сингер получава патент за шевната машина с педал, с което се освобождават и двете ръце на шивача. Той е американски индустриалец и изобретател. Първият си патент, през 1839 г. за каменна бормашина, Сингер продава за 2000 американски доларa на I&M, канална строителна фирма. През 1850 г. той се връща в Ню Йорк и помага да подобряването на шивашката машина на Фелпс и двамата, финансирани от Циебер, основават фирмата Сингер (I.M. Singer & Company).

Любопитен факт е, че самият Сингер никога не е изобретявал шевна машина и никога не е имал претенции за първооткривател, но посещавал кръчма, в която се събирали работници-шивачи. Сингер внимателно се вслушвал в разговорите им и запомнял техните коментари относно различните марки машини – кое им е доброто и кое е недостатък. Така му дошла идеята да обедини достойнствата на различните марки.

За създаване на новата шевна машина на Сингер му били необходими само 11 дни. Той разполага совалката хоризонтално, което улеснява достъпа до нея; предлага плот за плата и краче за притискане на плата; въвежда зъбно колелце в плота за придърпване на плата; снабдява машината с крачен педал с цел освобождаване на двете ръце. Тези нововъведения стават базова схема на шевната машина за години напред.

Животът на Айзък Сингер

Животът на Айзък Сингер е доста пъстър и преди да стигне дотук е преминал през най-различни професии.

Напуска дома заради мащехата

Син е на мелничар. Родителите му са от немски произход и през 1803 г. те се преселват от Пфалц в САЩ. На дванадесет години Сингер напуска дома си заради мащехата му. Той отива в Рочестер и работи при строежа на канали. На 19 години започва да учи за механик в една работилница, но напуска след четири месеца и се включва в група от артисти. През 1836 г. Айзък Сингер става агент за турнета на артисти. В Чикаго пък работи като механик при строежа на каналите Illinois & Michigan.

През 1844 г. Сингер се установява във Фредериксбург и работи в дърводелска работилница, а след две години отваря собствена дърводелска работилница. Тук развива своята „машина за рязане на дърво и метал“ и я патентова на 10 април 1849 година.

През 1850 г. се връща в Ню Йорк. Помага в усъвършенстването на шивашката машина на Фелпс и двамата, финансирани от Циебер, основават фирмата „Сингер“ (I.M. Singer & Company). През 1851 г. към тях се присъединява нюйоркският адвокат Едуард Кларк.

I.M. Singer & Company скоро става най-големият производител на шевни машини в света. Десет години по-късно Айзък Сингер е милионер. Купува си къща на Пето авеню.

Баща на 18 деца

През 1860 г. се развежда с първата си съпруга. Айзък е баща на 18 деца от четири жени. След разкритията на пресата, Сингер бяга в Европа, първо в Лондон, по-късно в Брюксел и Париж. През 1863 г. той се жени за Изабела Бойе, с която се е запознал в Париж, и с която имат шест деца.

Наследство от милиони

Сингер оставя наследство от над 14 млн. долара и две завещания. Неговата съпруга – Изабела Бойе, е модел за нюйоркската Статуя на свободата.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Автентичните традиции и обичаи на сакарското село Устрем

Могат ли две пълни противоположности да станат „Съквартиранти по любов“?