in

Честит ден на Независимостта!

независимост

22 септември е дата, с която всеки българин трябва да се гордее. На този ден България става истински свободна държава, политически и финансово независима от Османската империя.

През 1908 г. в Османската империя настъпва хаос с избухването на Младотурската революция, а вниманието на Великите сили е насочено към френско-германския спор за Монако, Австро-Унгария се готви да анексира Босна и Херцеговина, а по железопътните линии избухва стачка.

В този момент правителството на Александър Малинов се възползва от създалата се ситуация и конфискува линиите, собственост на компанията на Източните железници. Междувременно българският представител в Цариград е пренебрегнат от османските власти при честването на рождения ден на султан Абдул Хамид II. Всичко това води до влошаване на българо-османските отношения.

Министър-председателят посреща Княз Фердинанд I на яхтата „Хан Крум“ край Русе и цялото правителство и князът поемат към Търново. Царският влак прави почивка на гара Две могили, където Александър Малинов написва манифеста за независимостта, под който се подписват всички присъстващи.

Независимостта на България е обявена тържествено в църквата „Свети четиридесет мъченици“, а княз Фердинанд I приема титлата „цар на българите“.

Османската империя започва да заплашва България с война, но Великите сили не са готови за мащабна война, затова насочват усилията си към дипломатическо признаване на българската независимост. И така, през 1909 е призната независимостта на България. Авторитетът на страната се издига и тя става равноправна на другите държави.

Честването на независимостта на България се случва във Велико Търново, където е обявена независимостта през 1908. Празникът се състои от Света литургия в църквата „Свети четиридесет мъченици”, поднасяне на цветя на плочата на Независимостта, ритуал по издигането на българското знаме, поднасяне на цветя на Пирамидата на Независимостта, почита се и паметта на българите, дали живота си за Освобождението, Съединението и Независимостта на България, чийто символ е паметникът „Майка България”.

През 2022 година се навършват 114 години от Независимостта на България. Честит празник, българи!

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

майка

Дисквалифицираха бг филма „Майка“ за Оскарите

Човешката душа може да лети дори и с „Прекършени криле“