in

Честит ден на Независимостта!

независимост

22 септември е дата, с която всеки българин трябва да се гордее. На този ден България става истински свободна държава, политически и финансово независима от Османската империя.

През 1908 г. в Османската империя настъпва хаос с избухването на Младотурската революция, а вниманието на Великите сили е насочено към френско-германския спор за Монако, Австро-Унгария се готви да анексира Босна и Херцеговина, а по железопътните линии избухва стачка.

В този момент правителството на Александър Малинов се възползва от създалата се ситуация и конфискува линиите, собственост на компанията на Източните железници. Междувременно българският представител в Цариград е пренебрегнат от османските власти при честването на рождения ден на султан Абдул Хамид II. Всичко това води до влошаване на българо-османските отношения.

Министър-председателят посреща Княз Фердинанд I на яхтата „Хан Крум“ край Русе и цялото правителство и князът поемат към Търново. Царският влак прави почивка на гара Две могили, където Александър Малинов написва манифеста за независимостта, под който се подписват всички присъстващи.

Независимостта на България е обявена тържествено в църквата „Свети четиридесет мъченици“, а княз Фердинанд I приема титлата „цар на българите“.

Османската империя започва да заплашва България с война, но Великите сили не са готови за мащабна война, затова насочват усилията си към дипломатическо признаване на българската независимост. И така, през 1909 е призната независимостта на България. Авторитетът на страната се издига и тя става равноправна на другите държави.

Честването на независимостта на България се случва във Велико Търново, където е обявена независимостта през 1908. Празникът се състои от Света литургия в църквата „Свети четиридесет мъченици”, поднасяне на цветя на плочата на Независимостта, ритуал по издигането на българското знаме, поднасяне на цветя на Пирамидата на Независимостта, почита се и паметта на българите, дали живота си за Освобождението, Съединението и Независимостта на България, чийто символ е паметникът „Майка България”.

През 2022 година се навършват 114 години от Независимостта на България. Честит празник, българи!

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

майка

Дисквалифицираха бг филма „Майка“ за Оскарите

Човешката душа може да лети дори и с „Прекършени криле“