in

„Хроника на една мимолетна връзка“ – когато в любовта верните пътища са повече от един

Филмът „Хроника на една мимолетна връзка“ на Еманюел Муре неслучайно има 12 номинации за „Сезар“, една награда (за поддържаща женска роля), както и куп други отличия.

Сюжетът е едновременно прост, и заплетен. Но не е ли винаги така, когато става дума за любовни връзки, опасни връзки, интимни връзки, човешки връзки. По волята на съдбата двама непознати трябва да прекарат заедно малко време през лятото в провинцията. Това са начеващият писател със скандинавски вид, руса коса, симпатично бледо лице, високо чело и широки плещи Максим (Нилс Шнайдер) и смуглата, екзотична и артистична, с орлов профил, високи скули, топли очи и съблазнителна фигура киномонтажистка Дафне (Камелия Жордана). Свързва ги отсъстващият негов роднина и неин интимен приятел Франсоа (Венсан Макейн) – набит мъж около 40-те с рошава брада, розови бузи, раним поглед и дружелюбен и отстъпчив характер.

Максим се отпуска и разказва за голямата си несподелена любов от ученическите години, стройната красавица с пясъчна коса, изящни черти и дълги крака Сандра (Жена Тиам), която винаги го е подценявала и иронизирала, а изведнъж става сякаш напук гадже на най-добрия му приятел, мургав чаровник. И после все пак спи с Максим, но той е другият, излишният. Дафне пък си припомня също несподелената любов към по-възрастен, известен и талантлив мъж, от която малко насила я изтръгва настоятелният и едновременно с това безпомощен Франсоа, от когото тя сега е бременна.

Много е важна интимната близост на Максим със сестрата на Сандра, тънката, дългоноса, енергична и властна Виктоар (Жулия Пиатон), а поведението на фината и нежна бивша съпруга на Франсоа Луиз (Емили Дюкен, с напълно заслужен „Сезар“) е един от акцентите на филма – тя първа му казва, че има любовник, даже го представя.

Разбира се, Максим и Дафне се влюбват, силно, отчаяно и… обречено, а малко преди това Луиз ни е разчувствала и разтърсила с неочакван жест – тя лъже, че има любовник, за да напусне мъжа си и по този начин той да изжевее любовта си с Дафне.

Една мимолетна връзка може да се окаже най-важното събитие в живота на човек, към което завинаги да се връща с нежна носталгия, тиха тъга и неувяхващ копнеж. А саможертвата за безкрайно обичания друг е проява на висша любов. Едно е сигурно….в любовта верните пътища са повече от един.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

История на Меган и Хари и разривът след напускането им на кралското семейство

Ейми Уайнхаус

Ейми Уайнхаус – момичето с голям талант и много демони