Френската селска торта е лека и свежа, подходящя за всеки празник. Този десерт се предлага почти във всяко едно заведение, но ако обичате да експериментирате, може да опитате да я приготвите сами. Ето какво ви е необходимо за тази цел:
Необходими продукти:
- 650 гр. брашно
- 350 гр. захар
- 95 гр. мед
- 70 гр. масло
- 3 яйца
- 2 ч.л. сода бикарбонат
- 600 мл. течна сметана
- 500 гр. заквасена сметана
- 2 пакетчета ванилия
- сладко
- орехи
Начин на приготвяне:
Смесете яйцата, меда, 1 чаша захар и маслото. Сложете ги на парна баня и бъркайте докато обемът им се удвои или утрои.
Добавете содата и брашното и махнете от котлона. От сместа трябва да се получи гладко и твърдо тесто. Оставете го за половин час в хладилника.
След това разделете тестото на 6 части и ги разточете на еднакви по големина тънки блатове. Всеки един го набодете хубаво с вилица по повърхността му и изпечете до златисто. Запазете трохите, които са останали от блатовете, за да ги поръсите по-късно.
Приготвяне на крема:
Разбийте течната сметана с останалата захар и ванилията. Отделно разбийте заквасената сметана и внимателно ги смесете. Оставете крема в хладилник за 5-10 минути.
Започнете да мажете блатовете с крем, като по желание между някои от тях можете да сложите сладко с предпочитан от вас вкус (най-често се слага от череши или боровинки). За да ги разпределите равномерно, най-добрият вариант е да използвате форма за печене с подвижни стени.
Оставете тортата на хладно място да стегне за кратко, освбодете я от формата и я намажете цялата с останалия крем равномерно.
След това покрийте цялата торта с натрошени на ситно орехи и трохите (най-добре е да ги смелите заедно).
Оставете да престои поне 12 часа в хладилник.
-
Обичате ли френска селска торта?
-
Да
-
Не
-