in

„Убеждаване“ – неубедителната адаптация на Джейн Остин

Снимка: Netflix

Британската авторка Джейн Остин е написала само шест романа, но те са вдъхновили много филми и сериали. Последната адаптация по нейна творба е „Убеждаване“. Филмът е базиран на последния завършен роман на Остин, който макар и да не е сред най-известните, е един от най-обичаните от феновете ѝ.

Предистория

Ан Елиът е богата, красива и чаровна жена, която била лудо влюбена в бедния млад моряк Фредерик Уентуърт. Те били сгодени и искали да се оженят, но семейството ѝ не го одобрява заради ниския му социален статус и я убеждава, че на 19 години е твърде млада да се омъжи за мъж, който няма пари и много перспективи пред себе си. Така тя разбива сърцето на Уентуърт.

В ролята на Ан Елиът влиза Дакота Джонсън, която прекарва последните осем години в мъка по него и така и не среща нова любов.

Семейството на Ан изпада в трудно положение заради импулсивните навици на харчене на суетния ѝ баща сър Уолтър Елиът и е принудено да напусне просторното си имение, в което се нанасят адмирал Крофт и съпругата му. Тя се оказва сестра на Уентуърт, който е успял да стане богат и уважаван моряк, все още неженен. Уентуърт е наранен и все още се бори с миналото. Той започва връзка със сестрата на Ан Луиза, опитвайки се да отмъсти за нараненото си сърце.

Филмът донякъде следва сюжета на оригинала на Остин

Действието и в романа, и във филма, започва осем години по-късно. Ан никога не е преживяла Уентуърт и е стара мома, примирила се със съдбата си да посвети живота си в грижи за своите сестри и децата им. Когато съдбата ги среща отново, тя вижда надежда за втори шанс, но пътят на любовта не е толкова лек, колкото изглежда…

Напрежението между социалния натиск, с който Ан е принудена да се справя, и нейната дълбока емоционална болка е част от това, което движи „Убеждаването на Остин“ напред, което го прави толкова сърцераздирателен за четене. Този вид вътрешно разделение е трудно да се пресъздаде толкова драматично на екрана, а във филма на Netflix почти го няма.

Ан възприема маниерите на героинята от романтична комедия от средата на 90-те години, плачеща във ваната, плачеща в обилно количество червено вино, плачеща, докато случайно излива главата си със сос. Когато не плаче, тя или обижда пред камерата слабостите на роднините си, или изрича неприятни неща в неудобни социални ситуации. Уентуърт също е загубил излъскания чар и бързата енергия на своя двойник в книгата.

Опитът на Netflix да пресъздаде съвременните нрави в регентската ера на Англия е тромав и на моменти снизходителен. Филмът далеч не е толкова дълбок и опустошителен, колкото романа. В него се губи голяма част от емоционалната му сила. Той не е достатъчно романтичен, на моменти дори скучен…

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Сингапур

10 интересни факта за Сингапур

Кюфтета риба тон

Кюфтета от риба тон в доматен сос