in

„Убеждаване“ – неубедителната адаптация на Джейн Остин

Снимка: Netflix

Британската авторка Джейн Остин е написала само шест романа, но те са вдъхновили много филми и сериали. Последната адаптация по нейна творба е „Убеждаване“. Филмът е базиран на последния завършен роман на Остин, който макар и да не е сред най-известните, е един от най-обичаните от феновете ѝ.

Предистория

Ан Елиът е богата, красива и чаровна жена, която била лудо влюбена в бедния млад моряк Фредерик Уентуърт. Те били сгодени и искали да се оженят, но семейството ѝ не го одобрява заради ниския му социален статус и я убеждава, че на 19 години е твърде млада да се омъжи за мъж, който няма пари и много перспективи пред себе си. Така тя разбива сърцето на Уентуърт.

В ролята на Ан Елиът влиза Дакота Джонсън, която прекарва последните осем години в мъка по него и така и не среща нова любов.

Семейството на Ан изпада в трудно положение заради импулсивните навици на харчене на суетния ѝ баща сър Уолтър Елиът и е принудено да напусне просторното си имение, в което се нанасят адмирал Крофт и съпругата му. Тя се оказва сестра на Уентуърт, който е успял да стане богат и уважаван моряк, все още неженен. Уентуърт е наранен и все още се бори с миналото. Той започва връзка със сестрата на Ан Луиза, опитвайки се да отмъсти за нараненото си сърце.

Филмът донякъде следва сюжета на оригинала на Остин

Действието и в романа, и във филма, започва осем години по-късно. Ан никога не е преживяла Уентуърт и е стара мома, примирила се със съдбата си да посвети живота си в грижи за своите сестри и децата им. Когато съдбата ги среща отново, тя вижда надежда за втори шанс, но пътят на любовта не е толкова лек, колкото изглежда…

Напрежението между социалния натиск, с който Ан е принудена да се справя, и нейната дълбока емоционална болка е част от това, което движи „Убеждаването на Остин“ напред, което го прави толкова сърцераздирателен за четене. Този вид вътрешно разделение е трудно да се пресъздаде толкова драматично на екрана, а във филма на Netflix почти го няма.

Ан възприема маниерите на героинята от романтична комедия от средата на 90-те години, плачеща във ваната, плачеща в обилно количество червено вино, плачеща, докато случайно излива главата си със сос. Когато не плаче, тя или обижда пред камерата слабостите на роднините си, или изрича неприятни неща в неудобни социални ситуации. Уентуърт също е загубил излъскания чар и бързата енергия на своя двойник в книгата.

Опитът на Netflix да пресъздаде съвременните нрави в регентската ера на Англия е тромав и на моменти снизходителен. Филмът далеч не е толкова дълбок и опустошителен, колкото романа. В него се губи голяма част от емоционалната му сила. Той не е достатъчно романтичен, на моменти дори скучен…

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Сингапур

10 интересни факта за Сингапур

Кюфтета риба тон

Кюфтета от риба тон в доматен сос