in

ЕхаЕха СмяхСмях ОМГОМГ ЛюбовЛюбов

Фидел Кастро и рекордите в живота му

Фидел Кастро
Снимка: Pixabay

Покойният лидер на Куба Фидел Кастро държи рекорда за най-дълга реч – 4 часа и 29 минути. Той представя гледната си точка на 26 септември 1969 г. на среща на ООН. Соченият за един от най-големите диктатори в световната история почти винаги се появява на официални срещи с военната си униформа.

Кастро управлява Куба в продължение на 5 десетилетия. Това го прави третият държавен глава, най-дълго заемал такъв пост, след кралица Елизабет и краля на Тайланд. Приемайки марксистко-ленинския модел на развитие, превръща Куба в еднопартийна социалистическа държава. Приживе отказва личността му да се приема като култ. Затова в Куба няма улици, сгради или институции, които да носят неговото име.

Кастро посещава България два пъти – през 1972 и 1976 г.

Трима от неговите синове са кръстени на Александър Велики – Алексис, Алехандро и Александър. Смята се, че той има повече от седем деца, тъй като е имал и много любовни връзки. Самият той е плод на връзката между заможен търговец и една от слугините му. Има двама братя и шест сестри. През 2006 година предава управлението на своя брат Раул Кастро, тъй като има здравословни проблеми. Две години по-късно Раул встъпва официално в длъжността президент на Куба.

В дългата си реч пред ООН Кастро обяснява как Куба подкрепя СССР. Тя е кратка в сравнение с една от словесните му изява в Куба – през 1986 г. на конгрес на Комунистическата партия в Хавана говори 7 часа и 10 минути.

В живота на Фидел Кастро има и други рекорди – той сам твърди, че е преживял 634 покушения срещу себе си, основната част от които са организирани от ЦРУ. Най-запомнящи от тях са отровни хапчета, токсична пура, експлодиращи рапани и химически отровен костюм за гмуркане, както и прах, който трябвало да накара брадата му да окапе, за да намали популярността му.

Независимо от всички кроежи на ЦРУ и икономическите санкции срещу Куба, Кастро сменя девет президенти на САЩ – от Айзенхауер до Клинтън.

Зеленски дава 14-часова пресконференция

Украйнският президент Володимир Зеленски постави нов световен рекорд. Той даде пресконференция, продължила 14 часа преди три години. Зеленски говори пред медиите в заведение в центъра на Киев, като на осмия час от събитието представител на украинската национална агенция на рекордите обяви поставянето на нов рекорд. Предишният се държеше от президента на Беларус Александър Лукашенко, чиято пресконференция продължи над седем часа.

Зеленски обсъди с журналистите стотици теми, сред които телефонния му разговор с Доналд Тръмп, взаимоотношенията с Русия и конфикта в Източна Украйна. За да издържи на медийния маратон, както беше наречена рекордно дългата пресконференция, на Зеленски се наложи да му бъдат поставяни инжекции за подсилване на гласните струни.

Най-дълго слово в Сената

През 2018 година лидерката на демократическото малцинство в Камарата на представителите Нанси Пелоси произнесе рекордно дълга 8-часова реч, за да призове за реформа на имиграционното законодателство, защитаваща младите нелегални имигранти в САЩ, т. нар. „мечтатели“. 77-годишната Пелоси остана права през цялото време и не спря да говори, с изключение на спорадични прекъсвания за вода. Процедурните правила й позволяват, като лидер на опозицията, да говори колкото си пожелае.

Рекордът за най-дълга реч в Сената надхвърля 24 часа. И докато сенаторите често обуват маратонки за такива речи, Пелоси остана на високи токчета.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

салвадор дали

10 любопитни факта за Салвадор Дали

дрехи, гардероб

10 неща, които е време да изхвърлите от гардероба си