in

Фарфале със спанак и грах

Фарфале със спанак и грах

Фарфале е вид паста с формички, които наподобяват панделки или пеперудки. Името произлиза от италианската дума за пеперуди „farfalle“.

Този вид италианска паста е създаден през 16-ти век в регионите Ломбардия и Емилия-Романя в Северна Италия.

Има различни размери паста фарфале, като по-малките панделки се наричат „фарфалине“, а по-големите- „фарфалони“. В италианския град Модена паста фарфале е известна като „стрикети“.

Тази паста има много разновидности- предлага се в няколко различни размера, както и в различни цветове. Има цветни видове паста, като цветовете се постигат чрез добавяне на различни зеленчуци в тестото, което до известна степен променя и вкуса. Червената паста се постига чрез добавяне на червено цвекло, зелената чрез спанак, а черната паста се приготвя с масло от сепия.

Паста фарфале най-често се приготвя със сметанов или доматен сос, но рецептата, която ви предлагаме е по-подходяща за пролетта. Ето как да приготвите паста със спанак и грах:

Необходими продукти:

  • 350 грама паста фарфале
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • ½ ч. грах
  • 150 грама спанак
  • 120 грама сирене Фета
  • сол и черен пипер
  • пресен босилек

Начин на приготвяне:

Запържете нарязания на ситно лук в зехтина. След като лукът омекне, добавете накълцания чесън и оставете на котлона за още 1-2 минути.

Добавете измития и нарязан спанак, почистения грах и малко сол и черен пипер.

Гответе докато грахът омекне и спанакът загуби обема си.

Междувременно сварете пастата в подсолена вода.

Варете фарфалето около 10 минути, а ако искате да бъде ал денте- 8-9 минути.

Запазете ½ ч. от водата, в която сте варили пастата.

Добавете изцедената паста към зеленчуците, добавете и сиренето Фета.

Ако ястието ви се струва твърде гъсто, добавете малко от запазената вода от пастата.

Гответе още няколко минути и накрая добавете пресен босилек. При необходимост добавете още сол и черен пипер.

  • Харесвате ли този вид паста?

    Фарфале
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

синът

„Синът“ – мигове като вечности, в които не можем да помогнем на децата си

За първи път

„За първи път“ – невероятната устойчивост на човешкия дух