in

Фарфале със спанак и грах

Фарфале със спанак и грах

Фарфале е вид паста с формички, които наподобяват панделки или пеперудки. Името произлиза от италианската дума за пеперуди „farfalle“.

Този вид италианска паста е създаден през 16-ти век в регионите Ломбардия и Емилия-Романя в Северна Италия.

Има различни размери паста фарфале, като по-малките панделки се наричат „фарфалине“, а по-големите- „фарфалони“. В италианския град Модена паста фарфале е известна като „стрикети“.

Тази паста има много разновидности- предлага се в няколко различни размера, както и в различни цветове. Има цветни видове паста, като цветовете се постигат чрез добавяне на различни зеленчуци в тестото, което до известна степен променя и вкуса. Червената паста се постига чрез добавяне на червено цвекло, зелената чрез спанак, а черната паста се приготвя с масло от сепия.

Паста фарфале най-често се приготвя със сметанов или доматен сос, но рецептата, която ви предлагаме е по-подходяща за пролетта. Ето как да приготвите паста със спанак и грах:

Необходими продукти:

  • 350 грама паста фарфале
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • ½ ч. грах
  • 150 грама спанак
  • 120 грама сирене Фета
  • сол и черен пипер
  • пресен босилек

Начин на приготвяне:

Запържете нарязания на ситно лук в зехтина. След като лукът омекне, добавете накълцания чесън и оставете на котлона за още 1-2 минути.

Добавете измития и нарязан спанак, почистения грах и малко сол и черен пипер.

Гответе докато грахът омекне и спанакът загуби обема си.

Междувременно сварете пастата в подсолена вода.

Варете фарфалето около 10 минути, а ако искате да бъде ал денте- 8-9 минути.

Запазете ½ ч. от водата, в която сте варили пастата.

Добавете изцедената паста към зеленчуците, добавете и сиренето Фета.

Ако ястието ви се струва твърде гъсто, добавете малко от запазената вода от пастата.

Гответе още няколко минути и накрая добавете пресен босилек. При необходимост добавете още сол и черен пипер.

Loading

  • Харесвате ли този вид паста?

    Фарфале
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

синът

„Синът“ – мигове като вечности, в които не можем да помогнем на децата си

За първи път

„За първи път“ – невероятната устойчивост на човешкия дух