in

Трагичната съдба на династия Романови

романови

Фамилията Романови обичайно се свързва с култовата принцеса Анастасия, чиято сърцераздирателна история вдъхновява една от най-обичаните анимации от 90-те. Но какво ако има друга принцеса със също толкова завладяващ живот?

На български език излиза мащабният исторически роман „Последната велика княгиня“ от канадската писателка Брин Търнбул, в който краят на Царска Русия оживява през очите на най-голямата дъщеря на последния руски цар Николай II – Олга Романова, чиято съдба често остава в сянката на събитията.

Базиран на ужасяващата истинска история

„Последната велика княгиня“ е бляскав и разтърсващ разказ за революция, династия и дълг. Разказ, в чийто център стои едно семейство, което би избрало любовта и предаността един към друг преди всичко – дори и живота си.

Великата княгиня Олга Романова навършва пълнолетие сред бурите и нестихващите революции в началото на XX век. Ала макар и Русия да е разтърсена от все по-кръвожадни бунтове и недоволство, младото момиче живее охолно в рамките на защитения живот, който родителите ѝ са изградили за нея и трите ѝ сестри зад стените на Александровския дворец.

Дори там обаче слуховете за лошото здраве на майка им и тайнствената болест на брат им Алексей, която заплашва да лиши Русия от престолонаследник, неминуемо настигат сестрите Романови. А междувременно на хоризонта се откроява нова влиятелна и противоречива фигура в лицето на зловещия свещеник Григорий Распутин.

Погълната от самотата на двореца, превърнал се в неин дом, но и в неин затвор, Олга намира бягство от реалността единствено в пищните чаени партита, организирани от една от лелите ѝ. Там младата княгиня най-накрая има възможността да погледне отвъд викторианското възпитание на майка си – към света на лъскавите бални зали, прошепнатите интриги и неописуемия разкош на императорска Русия.

Наближаването на войната завинаги променя живота в двореца

Олга и сестрите ѝ са принудени да заменят вечерните рокли и красивите прически със сестрински престилки. Балните зали се превръщат в лазарети, уроците по пиано и рисуване отстъпват място на грижа за пострадалите войници. Напрежението в Русия продължава да се покачва, а споровете около Распутин прерастват в призиви за революция, които заплашват да сложат край на 300-годишното управление на Романови.

Докато от фронта се носят тревожни слухове за съдбата на родителите ѝ, младата княгиня ще трябва да се бори за семейството си противно всички залози. А един зараждащ се романс ще събуди в сърцето на Олга мечти за бъдещето – каквото и да крие то.

Епична и грандиозна, но същевременно смайващо нежна и лична, „Последната велика княгиня“ потапя читателите в симфония от емоции и чувства и представя нов прочит на добре познатата история, в който последните ноти на семейство Романови изчезват със зашеметяваща и трагична красота.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

горбачов

10 интересни факта за Михаил Горбачов

Момичето, което искаше да спаси книгите