„Печена Аляска“ е десерт, състоящ се от блат за торта, сладолед и меренг.
След като десертът се сглоби, се слага в изключително гореща фурна за няколко минути. Идеята е меренгът да се стегне и карамелизира, без сладоледът да започне да се разтапя.
Този десерт е изобретен през 1876 година, когато Аляска се присъединява към Съединените американски щати.
Десертът е известен още като омлет à la norvégienne или „норвежки омлет“. По време на световното изложение в Париж през 1867 г., главният готвач на Grand Hôtel решава да създаде десерт, като използва откритието на Бенджамин Томпсън за ниската топлопроводимост на яйчния белтък. Именно така се появява този интересен десерт.
Ето как да приготвите вкусна торта „Печена Аляска“ с малини:
Необходими продукти:
За малиновия сос:
- 200 грама малини
- ½ ч. захар
- 1 ч. сладко от малини
- 1 с.л. малинов ликьор
За тортата:
- 1 готов блат за торта
- 500 грама малиново сорбе
- 500 грама ванилов сладолед
- 8 белтъка
- 1½ ч. захар
- 2 ч.л. ванилия
- щипка сол
Начин на приготвяне:
Сложете малините, захарта и ¼ чаша вода да заврят в малка тенджера. Намалете силата на котлона и оставете да къкри 5 минути.
Прехвърлете малиновия сос в блендера и блендирайте.
Добавете сладкото и ликьора и разбъркайте добре.
Оставете малиновия сос да се охлади добре.
Нарежете блата за торта на филийки. Наредете тези филийки в плоска чиния, която може да се събере във фризера ви.
Върху блатовете оформете тортата от сладоледа. Трябва да добие кръгла, куполовидна форма, като използвате и двата вида сладолед.
Сложете във фризера за 30 минути, за да стегне добре.
Междувременно пуснете фурната на 250 градуса и разбийте белтъците със захарта.
Когато захарта се разтвори, разбийте белтъците на сняг с миксера.
Внимателно разпределете сместа върху тортата и бързо я сложете в загрятата фурна.
Пече се около 3-4 минути, докато меренгът се карамелизира.
Преди да сервирате, поръсете с малинов сос.
-
Опитвали ли сте „Печена Аляска“?
-
Да
-
Не
-