in

СмяхСмях ЕхаЕха

Течен перилен препарат, прах за пране или капсули – кое е най-доброто?

Когато става дума за препарати за пране, опциите са безкрайни. Има хора, които искат прането им да мирише силно и използват препарати с добавени парфюми. Има такива, които са с чувствителна кожа и използват препарати без никакъв мирис. Разновидностите са хиляди, но въпросът е какъв перилен препарат да изберете – прах, течен или капсули.

Истината е, че не може да се каже, че един от тях е най-добрият. Какво ще изберете зависи от вашите предпочитания. Прахът за пране е евтин, издържа дълго време и е чудесен за силно замърсени дрехи. Течните перилни препарати от друга страна действат по-добре в студена вода и могат да се използват и за пране на ръка. Капсулите пък са лесни за използване, но са доста по-скъпи.

Начинът, по който използвате различните препарати, също е от значение. Вижте кои са предимствата и недостатъците на всеки вид перилен препарат, за да установите кой е най-дорбият избор:

Прах за пране

Предимства:

Прахът за пране е много по-евтин, в сравнение с останалите препарати.

Обикновено има по-екологична опаковка, тъй като най-често се продава в картонена кутия.

Изпира много по-добре силно замърсени дрехи, чаршафи и хавлии.

Количеството прах, което се слага за едно пране, е доста по-малко, така че е по-икономичен.

Недостатъци:

Някои прахове за пране не се разтварят добре в студена вода и има остатъци по дрехите.

Задължително трябва да се съхранява на сухо място.

Обикновено не придава особено силен аромат на дрехите.

Прахът за пране е добър избор за изключително мръсни дрехи. Той има високо pH, което помага за по-ефективното почистване на силно замърсени дрехи. Освен това е най-икономичният вариант и най-екологичният, тъй като избягвате изхвърлянето на големи пластмасови опаковки.

Има няколко тънкости при употребата на прах за пране, които ще ви помогнат да перете по-добре. Винаги, когато перете с прах за пране, използвайте топла или гореща вода. Прахът за пране не се разтваря добре в студена вода и остава по дрехите. Ако ви се наложи да използвате прахообразен препарат с по-студена вода, можете да го разтворите предварително в малко топла вода.

Винаги измервайте внимателно. За да се изперат добре дрехите, следвайте инструкциите за количеството прах, което трябва да сложите.

Обръщайте внимание на това за какво е предназначен прахът, който използвате. Не перете бели дрехи с прах за цветно пране и обратното. В праховете за бяло пране има избелващи съставки, които могат да съсипят цветните ви дрехи.

Течен перилен препарат

Предимства:

Тъй като препаратът е течен, няма да остави следи по дрехите ви.

Разтваря се по-добре в студена вода, отколкото прахообразният препарат.

Можете да го използвате за третиране на петна. Нанесете малко течен перилен препарат върху петното и оставете да престои. След това изперете дрехите, както обикновено.

Капачката на препарата позволява лесно измерване на необходимата доза.

Може да се използва за ръчно пране, за разлика от праха и капсулите.

Недостатъци:

Пластмасовата опаковка е вредна за околната среда. Създаваме твърде много боклук, когато използваме течни перилни препарати.

Големите разфасовки са доста тежки и не са удобни за носене.

Натрупват се остатъци от течните препарати по пералната машина.

Ако често перете на ниски температури, течният перилен препарат е най-добрата опция за вас. Той ще почисти всички петна, независимо от ниската температура.

Този тип перилни препарати също са подходящи за премахване на мазни петна. Ако дрехите ви са замърсени с подобни петна, избирайте течни перилни препарати.

При употребата на течен перилен препарат също има тънкости. Винаги слагайте необходимото количество препарат. Ако слагате повече, с времето ще се натрупат отлагания по пералнята, които ще доведат до неприятни миризми и некачествено изпиране на дрехите.

Капсули за пране 

Предимства: 

Капсулите са най-лесни за употреба.

Не е нужно да ги измервате. Капсулите са направени така, че една да бъде напълно достатъчна за едно изпиране.

Капсулите съдържат концентрирани препарати и изпират добре.

Недостатъци: 

Капсулите са най-скъпият вариант за перилен препарат.

Ако перете по-малко количество дрехи няма как да сложите по-малко препарат, трябва да сложите една капсула.

Не могат да се използват за пране на ръка.

Опаковката обикновено е пластмасова, което не е особено екологичен вариант.

Капсулите определено са най-лесни за използване, но не са подходящи за силно замърсени дрехи. Въпреки това са добър вариант, ако искате да ви бъде лесно и обикновено не перете силно замърсени дрехи.

Важно е да съхранявате капсулите за пране в оригиналната им опаковка и да ги държите на място, което е недостъпно за деца.

Друго важно условие при използването на капсули е винаги първо да слагате капсулата, а след това дрехите. Ако сложите капсулата върху дрехите, може да не се разтвори напълно и да остави петна по прането ви.

Ако пералнята ви е с по-голям капацитет и слагате по-голямо количество дрехи, можете да сложите 2 капсули, тъй като една няма да бъде достатъчна.

Loading

  • Какъв перилен препарат използвате?

    • Прах за пране
    • Течен перилен препарат
    • Капсули за пране

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Баща ми се казва Мария“ – всички измерения на любовта в една комедия

Биск от омари