in

Течен перилен препарат, прах за пране или капсули – кое е най-доброто?

Когато става дума за препарати за пране, опциите са безкрайни. Има хора, които искат прането им да мирише силно и използват препарати с добавени парфюми. Има такива, които са с чувствителна кожа и използват препарати без никакъв мирис. Разновидностите са хиляди, но въпросът е какъв перилен препарат да изберете – прах, течен или капсули.

Истината е, че не може да се каже, че един от тях е най-добрият. Какво ще изберете зависи от вашите предпочитания. Прахът за пране е евтин, издържа дълго време и е чудесен за силно замърсени дрехи. Течните перилни препарати от друга страна действат по-добре в студена вода и могат да се използват и за пране на ръка. Капсулите пък са лесни за използване, но са доста по-скъпи.

Начинът, по който използвате различните препарати, също е от значение. Вижте кои са предимствата и недостатъците на всеки вид перилен препарат, за да установите кой е най-дорбият избор:

Прах за пране

Предимства:

Прахът за пране е много по-евтин, в сравнение с останалите препарати.

Обикновено има по-екологична опаковка, тъй като най-често се продава в картонена кутия.

Изпира много по-добре силно замърсени дрехи, чаршафи и хавлии.

Количеството прах, което се слага за едно пране, е доста по-малко, така че е по-икономичен.

Недостатъци:

Някои прахове за пране не се разтварят добре в студена вода и има остатъци по дрехите.

Задължително трябва да се съхранява на сухо място.

Обикновено не придава особено силен аромат на дрехите.

Прахът за пране е добър избор за изключително мръсни дрехи. Той има високо pH, което помага за по-ефективното почистване на силно замърсени дрехи. Освен това е най-икономичният вариант и най-екологичният, тъй като избягвате изхвърлянето на големи пластмасови опаковки.

Има няколко тънкости при употребата на прах за пране, които ще ви помогнат да перете по-добре. Винаги, когато перете с прах за пране, използвайте топла или гореща вода. Прахът за пране не се разтваря добре в студена вода и остава по дрехите. Ако ви се наложи да използвате прахообразен препарат с по-студена вода, можете да го разтворите предварително в малко топла вода.

Винаги измервайте внимателно. За да се изперат добре дрехите, следвайте инструкциите за количеството прах, което трябва да сложите.

Обръщайте внимание на това за какво е предназначен прахът, който използвате. Не перете бели дрехи с прах за цветно пране и обратното. В праховете за бяло пране има избелващи съставки, които могат да съсипят цветните ви дрехи.

Течен перилен препарат

Предимства:

Тъй като препаратът е течен, няма да остави следи по дрехите ви.

Разтваря се по-добре в студена вода, отколкото прахообразният препарат.

Можете да го използвате за третиране на петна. Нанесете малко течен перилен препарат върху петното и оставете да престои. След това изперете дрехите, както обикновено.

Капачката на препарата позволява лесно измерване на необходимата доза.

Може да се използва за ръчно пране, за разлика от праха и капсулите.

Недостатъци:

Пластмасовата опаковка е вредна за околната среда. Създаваме твърде много боклук, когато използваме течни перилни препарати.

Големите разфасовки са доста тежки и не са удобни за носене.

Натрупват се остатъци от течните препарати по пералната машина.

Ако често перете на ниски температури, течният перилен препарат е най-добрата опция за вас. Той ще почисти всички петна, независимо от ниската температура.

Този тип перилни препарати също са подходящи за премахване на мазни петна. Ако дрехите ви са замърсени с подобни петна, избирайте течни перилни препарати.

При употребата на течен перилен препарат също има тънкости. Винаги слагайте необходимото количество препарат. Ако слагате повече, с времето ще се натрупат отлагания по пералнята, които ще доведат до неприятни миризми и некачествено изпиране на дрехите.

Капсули за пране 

Предимства: 

Капсулите са най-лесни за употреба.

Не е нужно да ги измервате. Капсулите са направени така, че една да бъде напълно достатъчна за едно изпиране.

Капсулите съдържат концентрирани препарати и изпират добре.

Недостатъци: 

Капсулите са най-скъпият вариант за перилен препарат.

Ако перете по-малко количество дрехи няма как да сложите по-малко препарат, трябва да сложите една капсула.

Не могат да се използват за пране на ръка.

Опаковката обикновено е пластмасова, което не е особено екологичен вариант.

Капсулите определено са най-лесни за използване, но не са подходящи за силно замърсени дрехи. Въпреки това са добър вариант, ако искате да ви бъде лесно и обикновено не перете силно замърсени дрехи.

Важно е да съхранявате капсулите за пране в оригиналната им опаковка и да ги държите на място, което е недостъпно за деца.

Друго важно условие при използването на капсули е винаги първо да слагате капсулата, а след това дрехите. Ако сложите капсулата върху дрехите, може да не се разтвори напълно и да остави петна по прането ви.

Ако пералнята ви е с по-голям капацитет и слагате по-голямо количество дрехи, можете да сложите 2 капсули, тъй като една няма да бъде достатъчна.

  • Какъв перилен препарат използвате?

    • Прах за пране
    • Течен перилен препарат
    • Капсули за пране

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Баща ми се казва Мария“ – всички измерения на любовта в една комедия

Биск от омари