in

Съдбата, страстта и нишките, които свързват пет жени

клуб петък вечер

В своята същност романът „Клуб Петък вечер“ дълбае в това какво означава да си артист и да имаш приятелски кръг, който подкрепя желанието ти да оставиш нещо значимо на този свят след себе си. Да се заставиш да навлезеш в непозната територия, да бъдеш смел и да си дълбоко убеден в своите виждания, на които да останеш верен, въпреки натиска и скептицизма на външния свят.

Вдъхновени от събитието, София Лундберг, Алисън Ричман и М. Дж. Роуз изследват в романа си съдбата, страстта и нишките, които свързват пет жени, предизвикващи традициите в изкуството и обществото в свят, изпълнен с препятствия и безразличие.

За книгата:

Стокхолм, края на XIX век

Всяка седмица пет жени се събират, за да споделят творческите и духовните си търсения. Освен че рисуват и обсъждат важни теми, те провеждат и сеанси в опит да призовават духове, които да ги напътстват в работата им. Сред тези необикновени жени е Хилма аф Клинт, пионерка в абстрактната живопис. Но светът все още не е готов за радикалната иновативност в творчеството ѝ. Затова нейните картини са скрити, а името ѝ потъва в забрава.

Ню Йорк, в наши дни

Повече от сто години по-късно кураторът Ибън Елиът работи по изложба на Хилма аф Клинт. По криволичеща пътека той се връща назад във времето, за да повдигне вълнуващи въпроси за жените в изкуството.

Защо приносът на Хилма в абстракционизма не е признат? Защо самата тя запечатва картините си с инструкции да бъдат отворени двайсет години след смъртта ѝ? И каква роля имат нейните приятелки в живота и творчеството ѝ?

През 2018 г. картините на Хилма аф Клинт биват изложени в „Гугенхайм“ и това е най-посещаваната експозиция в историята на музея.

За авторите:

София Лундберг е работила като журналист и редактор на списание. Дебютният ѝ роман „Червеният тефтер“ се превръща в световна сензация. Критиците оценяват високо умението на Лундберг да отвежда читателите на пътешествие през времето и пространството, любовта и загубата, и определят писателката като блестяща нова звезда в скандинавската литература.

Алисън Ричман е бестселъров автор на седем романа, сред които „Изгубената съпруга“, „Италианската градина“, „Последната картина на Ван Гог“, „Синът на майстора на маски“. Книгите ѝ са публикувани в тридесет държави и неизменно получават одобрение от критиката и от читателите.

М. Дж. Роуз е нюйоркчанка и международно признат автор на двайсет романа, съавтор на три специализирани книги за книжен маркетинг и основател на AuthorBuzz – рекламна агенция, която помага на писатели да промотират книгите си. Публикувана е в повече от трийсет страни, а телевизионният сериал „Предишен живот“ (Fox, 2010) е базиран на нейния международен бестселър „Прераждане“.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Пълнени домати

Пълнени домати с риба тон

барби

Barbiecore – в приказния свят на Барби