in

Стив Джобс, който мислеше за вчера, мечтаеше за утре и живееше в настоящето

стив джобс

Три са ябълките променили света. Ябълката, която Ева е отхапала, плодът, ударил по главата сър Исак Нютон и тази на Стив Джобс. Основателят на „Apple“ напусна нашият свят на 5 октомври преди 11 години след дългогодишна битка с рядка форма на рак на панкреаса. Неговата история, успех и мисли и до днес вдъхновяват много хора, а думите му „Мисли за вчера, мечтай за утре, живей днес“ са мото за мнозина.

Стивън Джобс е роден в Сан Франциско, Калифорния. Осиновен и отгледан е от Клара и Пол Джобс, които му дават името.

Пътят на успеха

Заедно със Стивън Возняк, Джобс създава персоналния компютър „Apple“ I, който успяват да пласират на пазара срещу 666 долара бройката и печелят 774 000 долара. За да създадат собствена компания, двамата продават най-ценните си вещи – Джобс – микробуса си, а Возняк – калкулатора си. Със спечелените 1300 долара от продажбата двамата създават компанията Apple. Три години след пускането на пазара на втория модел – „Apple“ II, продажбите на предприятието се увеличават до 139 млн. долара. За известен период Джобс е принуден да се оттегли от „Apple“ заради съмнение, че вреди на фирмата и е нужен нов маркетингов подход. След като Бордът на директорите гласува за премахването на нейния основател, Стивън продава част от своя капитал в компанията на стойност 20 млн. долара.

През 1986 г. американският предприемач, заедно с Едуин Кетмул, основава компанията Pixar Animation Studios, която се занимава с компютърни анимации и става известна с филмите си „Играта на играчките“, „Търсенето на Немо“, „Феноменалните“ и др.

Три години по-късно великият изобретател учредява компанията Next, която въпреки че постига сравнително големи успехи, не успява да стане един от големите играчи в компютърния бизнес. През 1996 г. Apple купува Next за 402 млн. долара и връща Джобс във фирмата. През 2006 г. става член на борда на директорите на The Walt Disney Company, след закупуване на Pixar от Disney.

Година след това Стив Джобс получава награда от калифорнийската Зала на славата – институция, която има за цел да насърчава историята и културата на щата. Наградата е връчена лично от губернатора на Калифорния Арнолд Шварценегер и съпругата му Мария Шрайвър.

Основателят на „Apple“ е известен както със своето визионерство и поглед напред в бъдещето, така и със своя пиперлив език. Той стои в основата на трансформацията на седем индустрии: персонални компютри, анимационни филми, музика, телефони, таблети, магазини и цифрова фотография.

Едни от последните думи на иноватора за живота:

„Да, аз стигнах до върха на успеха в бизнеса. В очите на другите бях символ за успех и подражание. Въпреки това с изключение на работата, имах малко поводи за радост. Накрая – богатството ми е само факт – цифри, които не топлят. Сега, когато лежа на болничното легло, ясно си давам сметка, че всички успехи, с които някога бях толкова горд, са незначителни с наближаването на неизбежната ми смърт. Когато остана сам в тъмното и гледам студената светлина на медицинските уреди около мен, усещам леденото дихание на Смъртта. Да, тя ме чака и се усмихва…

Едва сега разбирам, че когато натрупаш пари, с които можеш да подсигуриш живота си, трябва да има и нещо друго, което да дава смисъл. Истории за любов, мечти от детството, изкуство… Бог ни е направил така, да усещаме любовта, да я усещаме в сърцето си и да я споделяме с хората около нас. Тя (любовта) е пътеводната светлина и ни дава истинската сила. Мога да взема със себе си само спомените, които са наситени с любов. Не славата и парите. Любовта може да пътува със скоростта на светлината и да ви даде криле.

Поставяйте си цели, които може да постигнете и ги следвайте с цялото си сърце. То ще ви отведе там, където искате да бъдете. Всичко е в сърцето.

Знаете ли кое е най-скъпото легло? Болничното… Ако имате пари, може да наемете някой да кара колата ви, но не можете да наемете някой, който да „вземе“ заболяването, което ви убива. Ако изгубите нещо, може и да го намерите, но едно нещо, което няма да намерите, ако го изгубите – това е живота. На какъвто и етап от живота си да се намирате сега, помнете, че един ден ще се изправите пред момента, в който завесата пада пред вас…

Моля ви, оценявайте любовта, която имате сега – отнасяйте се с всички добре и с уважение. Това остава“.

Личен живот

Снимките на Джобс са почти винаги с дънки и черно поло и почти винаги – соло. Личният му живот бе строго пазен от публичност. Съпругата на Джобс – Лорийн, е предприемач с блестящо образование, получено от Университета в Пенсилвания и Станфорд. Именно в Станфорд двамата се срещат и по думите на Джобс това се случва на паркинга, докато той тръгвал на делова вечеря: „Аз бях на паркинга, в колата и си помислих „Ако това е последната ми нощ на земята, дали предпочитам да я прекарам на една делова среща или с тази жена?“ Слязох, затичах се към нея и я попитах дали ще вечеря с мен. Тя каза да, отидохме в центъра и оттогава винаги сме заедно“.

Колежът, който Джобс напуска след едва един семестър, е Reed College в Калифорния. Причината – невъзможност да плаща обучението си в частното училище. В известната си реч през 2005 г. в Станфордския университет, Джобс разказва за времето си в колежа: „Никак не беше романтично. Нямах стая в общежитието, така че спях на пода в стаи на приятели, връщах празни бутилки от кола за 5 цента, да си купя храна и биех седем мили през града всяка неделя вечер, за да получа едно добро ядене в храма на Харе Кришна“.

По-късно през живота си Джобс тръгва по следите на биологичните си родители. Среща се със сестра си, Мона Симпсън, която е известен автор. Двамата се сближават и по-късно Джобс я нарича един от най-добрите му приятели на света. От своя страна Мона му посвещава най-известната си книга „Anywhere But Here“ – една история за майка и дъщеря, която по-късно е адаптирана във филм с участието на Натали Портман и Сюзън Сарандън.

Когато Джобс е на 23, а компанията му започва да набира скорост, приятелката му Крис Ан Бренън му ражда дъщеря – Лиза Бренън Джобс. Двамата не са женени и Джобс дълго отрича бащинството и дори заявява, че е стерилен в съда. По-късно той и Лорийн Пауъл имат още три деца. Джобс възстановява връзките си с първото си дете по-късно и плаща образованието ѝ в Харвард.

В няколко интервюта Джобс намеква за ранния си опит с психотропните наркотици като ЛСД. В интервю за книга той нарече своя опит „едно от двете или трите най-важни неща, които съм направил в живота си“. По време на пътуване до Индия по-късно Джобс приема будизма. Силно вярващ в източната медицина, той търси лечение на заболяването си в алтернативни подходи и специализирани диети, преди неохотно да се реши на първата си операция от рак през 2004 г.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

България нашир и длъж

5 грешки при ходене, които често допускаме