in

София Сегавия и нейните животописи

Тя се ражда в Монтерей, Мексико, през 1965 г. Към настоящия момент е писател и сценарист. Изучава журналистика в университета в Монтерей и публикува първия си роман, Noche de Huracán, през 2010 г. През 2015 г. излиза романът El murmullo de las abejas („Шепотът на пчелите“), който й печели призванието „литературно откритие на годината“ и влиза в класацията с най-продаваните книги в Мексико.

Днес София Сегавия живее в Монтерей със съпруга си, децата си и трите си домашни любимци и споделя, че без тази щастлива глъчка не би могла да се концентрира, за да пише.

„Шепотът на пчелите“ е художествено произведение, вдъхновено от истинската история на едно село от цитрусовия регион на северно Мексико. „Няма по-голяма свобода от това да пишеш фикционална история, дори когато тя е вдъхновена от исторически факти, каквато е моята. Ключовата дума тук е вдъхновение. Не съм се стремяла да се придържам дословно към историческите данни, стремях се да бъда вярна само на моето въображение“, разказва София за процеса на писане. Благодарна е за всички случки, които са споделили с нея предците й. „Ако съм научила нещо в това приключение, наречено писане, то е, че от случки се гради историята. Истинската и въображаемата“, не крие Сегавия.

Книгата ни пренася в мексиканското село Линарес през 20-те години на миналия век. Един ден старата семейна бавачка се изгубва из хълмовете. Когато я намират, тя държи двa вързопа: в единия носи изоставено бебе, а в другия пчелна пита. Бебето, намерено от нана Реха остава в семейство Моралес. Симонопио пристига покрит с жива пелена от пчелите, които ще го придружават цял живот и ще му помогнат да промени историята на семейството, което го е приелo, както и на целия регион. Преди това той трябва да се изправи пред страховете си и да надвие врага и заплахите, който го дебнат.

На фона на Мексиканската революция, испанския грип и сблъсъците между тези, които ламтят за чужда земя и онези, които защитават собствеността си с цената на всичко, София ни разказва една трогателна история за предаността към семейството и за братската обич, но също за предателството и подлостта, които могат да сложат край на всичко.

„Шепотът на пчелите“ ухае на лавандула, домашни рецепти, портокалови цветчета и мед. И ни разказва за неочакваните начини, по които често се преплитат човешките съдби.

 

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.5k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Диета

Новият здравен диктат: защо и един пържен картоф ни кара да изпадаме в паника

Какво е общото между Чехия, театъра и смеха? Или как един български режисьор създаде рекорд