in

ЛюбовЛюбов

Скариди с чесън: най-вкусното морско ястие според TasteAtlas

Наскоро излезе последната кулинарна класация на TasteAtlas, която стана повод да изпитаме истинска национална гордост – българската баница беше отбелязана като една от най-вкусните закуски на планетата! Другите категории обаче се оказаха не по-малко интересни и примамливи: с радост забелязахме, например, че любимите ни Gambas al Ajillo заемат първо място в списъка с морски ястия.

За незапознатите с испанския език читатели вероятно името на това ястие звучи помпозно и „завъртяно“, но истината е, че просто говорим за скариди с чесън! И да, съгласна съм с авторите на класацията – това е едно от най-вкусните морски предложения, които може да опитате.

Най-сочните скариди с чесън съм пробвала в крайбрежните ресторанти на испанския град Кадис, както и…в собствената ми кухня. Да, Gambas al Ajillo определено се нарежда сред любимите ми испански изкушения.

Освен, че е страшно вкусно и върви чудесно с шери, това ястие има и други достойнства: сосът е просто божествен, ако обичате да си топите хляба в него, а и дори рецептата да не ви се получи идеално от първия път, пак ще си оближете пръстите. (Доказано е емпирично.)

Друго огромно предимство е бързото приготовяне: може да сготвите Gambas al Ajillo буквално за десетина минути!

За целта са ви необходими:

  • 250-300 грама свежи (по възможност незамразени) скариди, но може и да увеличите количеството
  • Половин чаша екстра върджин зехтин
  • 10-12 скилидки чесън
  • Щипка чили (от вас зависи колко люто ще подберете)
  • 1 чаена лъжичка сладък червен пипер
  • Сухо шери или бяло вино за финален шрих
  • Малко лимонов сок
  • Магданоз

Загрявате зехтина на средна температура в дълбок тиган или касерола. Добавяте накълцаните скилидки чесън и чилито, запържвате за 30-60 секунди (да, от значение е да действате бързо!). Наблюдавайте внимателно чесъна – той трябва леко да потъмнее, но не и да покафенее, иначе сосът ще придобие горчив вкус.

Добавяте скаридите с червения пипер и запържвате за не повече от 3 минути. Не забравяйте, че скаридите ще продължат да се „готвят“ в соса и след като махнете съда от котлона, а идеята е да бъдат сочни и леко хрупкави, не препържени.

Дръпвате тигана от котлона и завършвате приготовлението с шот бренди (или малко бяло вино), лимонов сок на вкус и магданоз – за декорация и аромат.

Честито, току-що приготвихте най-вкусното морско ястие според редица корифеи. Имате и перфектното извинение да си позволите хрупкав хляб.

Наздраве или както казват испанците: Salud!

Loading

  • Обичате ли скариди в чесън?

    Spicy garlic chilli Prawns Shrimps with lemon and rosemary on a plate.
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

6 цвята, които не трябва да имате в спалнята си

10-те златни правила на спора