in

Скандалният Караваджо – неразбраният гений на съвремието си

Снимка: Уикипедия

Той един от най-забележителните италиански художници. В изкуството прави революция. Гениален и скандален 24/7. „Търся истината“, настоява през целия си живот Микеланджело да Караваджо. Когато не участва в гуляи и сбивания или не е преследван заради смъртна присъда от папата, той създава оригинални творби, различни от тези на всички преди него. За съжаление, от творчеството му до наши дни са останали едва около 80 картини.

Изпълнените му с драматизъм картини го превръщат не само в най-прочутия художник в Рим в зората на XVII век, но и в основоположник на бароковата живопис. Влиянието му отеква векове след неговата преждевременна смърт. Той скандализира с натуралистичните си картини, на които рисува римски куртизанки като светици. Дава визии на блудници, градски чиновници, учени, бедни труженици на изкуството, пияници – отритнати от обществото хора. Буйният нрав на Караваджо обаче го забърква в неприятности, от които знатните му покровители трябва да го измъкват. Участва в дуел и дори убива опонента си… Всичко това са само бегли щрихи от многопластовия характер и живот на големия художник.

Любопитен факт е, че един от любимите му модели е Филида – дъщеря на куртизанка, с баща благородник. Тя е едва на 13 години, когато за първи път е арестувана за проституция с приятелката си Ануча. Нейни покровители са братята Томазони, а най-малкият от тях – Ринучо, е неин годеник. Присъдата на Караваджо за убийство и бягството му от Рим са именно за убийството на Ринучо Томазони. Филида е известна с буйния си нрав и с това, че обезобразява лицата на съперничките си с кинжал, като често се забърква в скандали с Ануча. Гонена е от Рим няколко пъти по молба на семейство Строци. Умира на 37 години, като в последните си години не работи, а се занимава с благотворителност към църквата Санта Мария дел Пополо и става наставница на куртизанките. Въпреки това църквата й отказва християнско погребение.

На една от картините си Караваджо рисува Филида като светицата Катерина Александрийска. Творбата е по поръчка на генуезки банкер. Той държи картината зад завеса и не я показва на чужди хора, не разрешава и да се прерисуват копия от нея. На друга картина Филида е изобразена като Мария в Рождество със светците Лоренцо и Франциск. Творбата обаче е открадната през 1969 година и остава една от най-скъпите откраднати картини в историята на изкуството. Предполага се, че е задигната от някое от семействата на мафията в Палермо. Друг интересен факт е, че и до днес от време на време някои от арестуваните членове на сицилианската мафия се опитват да намалят присъдите си като дават сведения за местонахождението й, но картината така и не е намерена.

Ануча умира на 26 години удавена в Тибър и Караваджо я рисува дори мъртва в картината –  Смъртта на Дева Мария, която днес е в Лувъра. Приживе обаче картината е отказана от църквата, за която е поръчката. В аргументите се посочва, че в Мария няма нищо божествено – тя е грозна, боса и подута, а апостолите изглеждат като старци, тъгуващи за удавницата. Картината е купена от херцога на Мантуа Винченцо Гонзага по препоръка на Рубенс. Херцогът строго ограничава достъпа до платното и забранява да се копира.

Караваджо е изключително милосърден творец, той увековечава Филида и Ануча – отишли си от света млади и никому ненужни. Самият Караваджо няма по-различна съдба – умира преди да навърши 40 г. И до днес не е ясно нито кой е физическият му убиец, нито кой е поръчителят. Талантът му обаче го превръща в своеобразна рокзвезда на XVII век.

Повече информация за филма на Микеле Плачидо „Сянката на Караваджо“ четете – ТУК и ТУК.

 

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.2k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Пеницилинът – открит по случайност, пренебрегван от учените с години

Салвадор и Гала Дали – от любовта до самозаличаването