in

ЕхаЕха СладкоСладко ЛюбовЛюбов ОМГОМГ ПлачиПлачи ЯдосанЯдосан

Свещени места в България, на които се сбъдват желания

Има места в България, които са толкова силно енергийно заредени, че те карат да се връщаш пак и пак. На някои от тези места хората ходят да търсят изцеление, а други ги посещават просто за да се заредят с енергия. В тази статия ще ви разкажем за някои свещени места в България, на които се сбъдват желания.

 

1. Кръстова гора

Кръстова гора е местност в Родопите, в близост до Кръстов връх. Местността е позната още като Родопската Света гора, заради манастира „Света Троица”. Според преданията, имало човек на име Йордан, от близкото село, който се посветил на Господ. Получавал видения, едно от които след пренощуване на Кръстов връх. Във видението му на този връх имало манастир, в който се пазела частица от Кръста Господен. Било му казано да се направи голям метален кръст, който да се постави на хълма, в знак на това, че там е заровена част от кръста, на който бил разпънат Исус Христос. На 1 май 1936 година е поставен метален кръст.

Мястото е свещено именно поради вярването, че там е заровено късче от кръста, а хиляди хора всяка година посещават Кръстова гора в търсене на изцеление. Болните прекарват нощта срещу 14 септември край манастира „Света Троица”. Има истории за хора, излекували се от най-различни нелечими болести.

 

2. Дяволското гърло

Дяволското гърло е пещера в Родопите, която също сбъдва желания. Има извор, за който легендата разказва, че е бликнал от сълзите на Орфей, след като загубил любимата си за втори път. След като Евридика била ухапана от змия и починала, Орфей отишъл в подземното царство на Хадес, за да си я върне. Хадес се съгласил да върне любимата му, но с условието да не поглежда назад, докато се изкачва към горния свят. Орфей обаче обърнал глава, за да види дали Евридика го следва и тя потънала вдън земя. Тогава Орфей заплакал, а въпросният извор бликнал от сълзите му. Хората хвърлят монети и вярват, че изворът от сълзите на Орфей сбъдва желания.

 

3. Църквата „Св. Георги”, Златолист

Преподобна Стойна се сдобива със силите си на 7-годишна възраст. Разболява се от шарка, ослепява и се твърди, че тогава се сдобива с ясновидски и лечителски способности. Тогава тя твърди, че Свети Георги й казал да копае в двора и ще намери негова икона и кандило. Преподобна Стойна живее в параклис в двора си до 1913 година. След това тръгва към България със семейството си и минавайки покрай село Златолист, решава, че ще остане да живее в църквата „Св. Георги”. Там тя прекарва остатъка от живота си. Много хора ходят при нея за помощ, утеха и съвети. До ден днешен мястото е много посещавано, като стаята й е запазена във вида, в който я е оставила. Всеки посетител оставя по нещо от себе си, за здраве. Таванът на стаичката е окичен със снимки – има поверие, че който остави снимката си там ще се радва на завидно здраве.

 

4. Рупите

Всеки, който е посещавал Рупите, ще потвърди, че това място е магично. Просто има някаква специална енергия и усещаш спокойствие. Водата, която извира в местността, е с температура 75 градуса и лекува кожни проблеми, гинекологични заболявания, сърдечно-съдови проблеми, нервни заболявания и болести на опорно-двигателния апарат. Освен лечебните свойства на водата, енергията на мястото идва от пророчицата Ванга. На това място тя е приемала хиляди хора, които са я търсили, за да попитат за изчезнали близки, болни членове на семейството и т.н. Ванга не приемала всеки, тя сама извиквала хората, които усещала, че наистина имат нужда от помощта й. Мястото наистина е специално – там се намира храмът „Света Петка”, в чийто двор е погребана Ванга, както и малката къщичка, в която прекарала последните години от живота си.

 

5. Троянският манастир „Успение Богородично“

Троянският манастир носи името „Успение Богородично” и съответно храмовият празник е на 15 август. Това е денят, в който хиляди болни хора и бездетни жени посещават манастира, за да се помолят пред чудотворната икона Света Богородица Троеручица. Твърди се, че иконата помага на всеки, който вярва силно и много жени са заченали, след като са се помолили през иконата.

 

6. Руската църква „Свети Николай Чудотворец” в София

Руската църква е една от емблематичните сгради в столицата. Наречена е Руската църква, защото е построена на мястото на руското посолство. Владика Серафим оглавявал църквата. Молитвите му помагали на болните и хората непрестанно го търсели. Когато владиката починал, хората, които отишли да се сбогуват с него не се побрали в храма. Преди да почине, той обещал на всички вярващи да им помага, а те да му пишат писма. И до ден днешен, когато посещават Руската църква, хората пишат желанията си и ги пуснат в кутия, като поверието е, че те ще се сбъднат.

Loading

  • Кое от тези места според вас има най-силна енергия?

    • Кръстова гора
    • Дяволското гърло
    • Църквата „Св. Георги”, Златолист
    • Рупите
    • Троянският манастир
    • Руската църква

КАКВО МИСЛИШ?

6 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Лекарства и кафе – какво може да се обърка

Панакота с маракуя и мента