in

Непознатият и колоритен народ на саамите

Снимка: Уикипедия

Саамите е единственото признато коренно население в Европа, един от най-колоритните и непознати народи. Името на родината им е Сапми. Те са коренните жители на Лапландия, а териториите, които обитават, са разпокъсани и обхващат северните части на Норвегия, Швеция и Финландия, както и руския полуостров Кола. Частично са номади, тъй като те не стоят на едно място през цялата година. Саамите обаче имат свои местни парламенти, които ги представляват в Норвегия, Швеция и Финалндия. Притежават и собствени вестници и радиостанции. Представени са и в ООН от Постоянния форум по въпросите на коренното население.

Съществуват три езика на този етнос, които са неразбираеми помежду си. Почти всички саами днес са билингви, като много от тях дори вече не говорят родния си език. Традиционно се прехранват с лов, риболов и животновъдство. Произходът на саами е неясен и до днес. Някои учени ги причисляват към палеосибирските народи, а други смятат, че те са пристигнали от Централна Европа. В края на 20-и век населението им наброява 30 – 40 000 души в Норвегия, около 20 000 в Швеция, 6000 във Финландия и 2000 в Русия.

Наследници са на номадските племена, които населявали северните части на Скандинавия в продължение на хиляди години. Когато финските племена пристигат на територията на днешна Финландия през 100 г. сл. Хр., селищата на саами са разпръснати из целия полуостров. Днес те са ограничени само до най-северните райони. В Швеция и Норвегия се случва нещо подобно, като саами биват постепенно изтласквани на север.

Известни са с това, че се занимават с еленовъдство. Еленското месо се използва за храна, а кожата и козината за дрехи и обувки. От рогата и костите се правят оръдия на труда и декоративни елементи. Елените са толкова важни за саамите, че много от тях посещават специален университет, за да се научат как да се грижат за тези животни.

Друг любопитен факт е, че племето Нортулдра в „Замръзналото кралство 2“, което Елза и Анна срещат в омагьосаната гора, всъщност е базирано на народа им, който населява северните части на Норвегия.

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

4.1k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Al технологиите и театърът

прегръдка, дете

Нов поглед към дислексията – когато диагнозата значи повече