in

Реалност или легенда? 90 години от раждането на чудовището Неси

Снимка: Уикипедия

На днешната дата преди 90 години се ражда историята на шотландското чудовище Неси. Въпреки че сведения за появата на водния звяр в шотландското езеро Лох Нес датират още отпреди 1500 години, съвременната легенда за чудовището се ражда на 2 май 1933 г. Именно тогава Одли Макей, пътуваща заедно със съпруга си, вижда „китоподобна риба“ в езерото. Нейната история се разпространява от местните новинарски агенции. Няколко лондонски вестника изпращат кореспонденти до Шотландия, а цирк предлага 20 хил. британски лири за залавянето на звяра.

Лох Нес е голямо езеро, образувано при отдръпване на ледниците. То е с дължина 37 км, 1,5 км широко и с площ близо 56.4 кв.км. Въпреки кристалната му чистота, неговите води са тъмни, студени и на места достигат 250 метра дълбочина, което сериозно затруднява всяко изследване, но и изобщо има разгорещени спорове относно правдоподобността на легендата. От една страна, учените традиционалисти, отхвърлят всички сведения за Неси, обяснявайки ги с фалшификации, фантазии и слаба видимост. От друга страна, редица учени и любители ентусиасти настояват, че и за още легендарни създания е имало сходни съмнения, давайки за пример животни като двойнодишащата риба целакант и гигантския калмар, дълго време третирани като „моряшки суеверия“, но оказали се напълно реални.

Доказано е, че много от свидетелствата за Неси представляват откровени мошеничества, а други успешно са обяснени с банални явления. През 2003 г. BBS финансира научна експедиция със сонар и спътник, която преглежда цялото езеро, без да открие нищо.

Съмнения относно възможността Неси да съществува са изказвани главно предвид условията на живот в езерото, за които се предполага, че може да се окажат пагубни за едно голямо животно, а особено – за влечуго. Същевременно са известни и обстоятелства, като например богатият запас от риба в Лох Нес, която би могла да му служи за храна, както и оцеляването на други едри животни в обстановка, сходна с тази в езерото, които карат някои учени да допускат, дори да вярват, че действително там има такова същество, трудно за откриване и наблюдаване, защото рядко или съвсем за кратко се показва над водата и може би прекарва дълго време в летаргия. Допълнителен довод в полза на съществуването на чудовището от Лох Нес някои виждат в наличието на легенди за различни други водни чудовища в разни крайща на света – Мокеле Мбембе, Огопого, Моргар, Чампи (определен като защитен вид), Тианчи… Според много други хора обаче Неси е просто един от съвременните митове на популярната култура.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Белите петна в бизнеса – предизвикателства и решения

Добрите примери: Нирмал Пурджа, който покори всички 14 осемхилядника