in

Разпадането на „Бийтълс“: обикновени неща, случили се на необикновени хора

Снимка: Уикипедия

На 9 април 1970 г. Пол Маккартни обявява официално разпадането на „Бийтълс“. Това не е изненада, тъй като година по-рано напрежението и неразбирателствата между членовете се засилват. Все по-ясно започват са се открояват индивидуалните вкусове и стилове. По това време Джон Ленън формира и професионално партньорство с Йоко Оно, което става повод някои да обвиняват нея и да я сочат като главна причина за разпадането на групата. Истината обаче е, че отчуждението вече е започнало. През септември 1969 г. Джон заявява на групата, че напуска. Останалите успяват да го убедят да не го обявява публично, докато не излезе последният албум на „Бийтълс“.

Разпадането е обявявено през април 1970 г., един месец преди да излезе последният им, може би най-успешен албум – Let It Be и документалният филм със същото заглавие. Пол Маккартни не е доволен от много от песните, счита ги за незавършени и се опитва да спре албума, но неуспешно. Официално, със съдебни документи, групата престава да съществува на 31 декември 1970 година.

Историята

„Бийтълс“ е призната за една от най-влиятелните групи в историята на поп музиката. През 1960 г. окончателно приема името си по идея на Джон Ленън, за да се отбележи бийт (beat) музиката, която групата изпълнява. Нейни членове са Джон Ленън, Джордж Харисън, Пол Маккартни и Ринго Стар. Авангардната им музика, начин на поведение и стил на обличане доминират 60-те години на миналия век и поставят началото на нови модни тенденции.

Активните години са между 1960 и 1970-а. Имат продадени над 1.3 милиарда албума. През 2004 г. Rolling Stone Magazine поставя „Бийтълс“ на първо място в списъка си на 100-те най-добри изпълнители на всички времена. „Бийтълс“ издават общо 12 албума, 13 мини албума и 22 сингъла, продадени до днес в тираж над един милиард и 300 милиона копия. Прочутата четворка се превръща в един от най-ярките музикални феномени. Никое друго поп движение не успява да надмине иновативното музикално творчество и социално им въздействие. На това се дължи обаче и фактът, че всяко тяхно произведение като соло изпълнители е завинаги осъдено като крачка, направена срещу великите постижения на най-известната банда в музикалната история.

Може би историята с разпада им не е нищо повече от обикновени неща, случили се на необикновени хора. Защото публична тайна е, че съществува напрежение между Ленън и останалите от групата поради факта, че е допускал Йоко до студиото, наричано от членовете „свещеното място“. Този „пробив“ не е тайна за никого. Но когато през 1969 Ленън сформира бандата Plastic Ono става ясно на всички, че музикантът се е насочил към соло кариера и отделен семеен живот с новата си съпруга. Трябва обаче да се отбележи, че не само Ленън търси промяна – Пол Макартни на свой ред планира също самостоятелен живот и кариера след „Бийтълс“.

За съжаление, през 70-те години групата води личностни битки, следват зависимости към опиати и разводи, а Ленън има проблеми и с изкарването на американско гражданство. Но това, което слага истинския край на най-великата поп банда за всички времена, е убийството на нейния създател – Джон Ленън, през декември 1980 година.

„Ние бяхме семейство. Като във всяка фамилия и ние имахме неразбирателства – някой искаше да прави това, друг – онова. Това и доведе до раздялата ни, разпаднахме се след един спор“, споделя Маккартни преди няколко години.

След края

След края Джордж Харисън продължава соловата си кариера и издаването на албуми до смъртта си на 58-годишна възраст през 2001 от рак на белите дробове. Участва в концерти с „Дийп Пърпъл“, Боб Дилън, Принс и на фестивала в Сан Ремо. Интересува се дори от българска народна музика, впечатление му прави хор „Мистерията на българските гласове“ с необичайното си звучене.

Джон Ленън участва в различни политически акции, пацифист. През 1971 излиза албумът му Imagine. След дълги борби с имиграционните власти в САЩ най-накрая му е позволено да остане да живее в страната през 1975. През същата година му се ражда син, когото наричат Шон. Джон Ленън официално прекратява музикалната си кариера и с удоволствие се заема с отглеждането и възпитанието на сина си. През 1980 г. възобновява кариерата си, но на 8 декември 1980 година вечерта е застрелян на прага на нюйоркския си апартамент. Той е само на 40 години. По цял свят в продължение на часове радиостанциите и телевизията предават песни на „Бийтълс“ и Джон Ленън.

Пол Маккартни създава група на име Wings и дълго време гастролира с жена си Линда. След нейната смърт продължава соловата си кариера. Записан е в книгата на Гинес като най-успешния музикант за всички времена.

Ринго Стар продължава да прави турнета със състава си All Starr Band, да издава албуми и да участва във филми.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Консуело – жената, вдъхновила Екзюпери да напише „Малкият принц“

Невероятните страни на реалността: кога се пенсионират ураганите?