in

Първият мобилен телефон тежи 1,3 килограма, цената му е 4000 долара

Телефон Андроид

На днешния ден преди 50 години, 3 април 1973 г., в Ню Йорк е направено първото обаждане по мобилен телефон в света. Неговият изобретател е американецът Мартин Купър от компанията Motorola. По това време той е председател, главен изпълнителен директор и съосновател на ArrayComm Inc, както и генерален мениджър на отдела за комуникационни системи на Motorola.

Първият GSM тежи един килограм и триста грама и е дълъг 25 сантиметра. Историческият апарат струва близо 4000 долара, но все пак е първият клетъчен телефон. Той предоставя само 30 минути време за разговори, а зареждането му отнема 10 часа. Въпреки успешно проведения първи разговор от Motorola DynaTAC минават 10 години преди реално да навлезе на пазара като свободно продаван продукт. В култовия филм Wall Street от 1987-ма има откъс, в който героят на Майкъл Дъглъс – Гордън Геко, използва именно Motorola DynaTAC.

„Хората искат да говарят с други хора – не с къща, кабинет или кола. Те ще изискват свободата да комуникират където и да са, без да се съобразяват с медни жици“, споделя Купър тогава. Той разказва, че е вървял по улицата, докато е говорил по мобилния телефон, а нюйоркчани, които по-принцип са свикнали с всякакви гледки, са обръщали глави след него. Купър ползвал слушалка без жици.

След това историческото първо обаждане той прави още няколко. По време на разговора си с репортер от Ню Йорк Таймс дори пресича улицата с апарата на ухото си. Това му се струва най-опасното нещо, което е правил.

Трябва да се отбележи, че технологиите за безжична комуникация обаче са разработени много по-рано. Още през 30-те години те се прилагат в САЩ, най-напред от военните. Тогава е създаден и първият портативен телефон за кола. Иначе официално се счита, че първото обаждане по GSM e регистрирано в Ню Йорк именно на на 3 април 1973 г.

Клетъчните телефони започват да навлизат в масова употреба през 80-те години, а в България – през 90-те години. Обикновеният телефон се появява у нас през 1879 г. Хрониките сочат, че този необичаен за онова време апарат свързва кабинета на губернатора на Пловдив с канцеларията му. Първата междуселищна връзка е осъществена през 1891 г. между Пловдив и София.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Разрушаването на нашата Берлинска стена се случи на екрана, а не на площадите

Орелиен Бори: Театърът се помещава във въображението, свързва ни с живота