Сладките картофи произлизат от Централна и Южна Америка. Те се различават по цвят и форма от обикновените картофи и са много богати на бета каротин. Тези картофи също са богати и на витамин А и могат да се приготвят много интересни ястия с тях. Съществуват дори десерти със сладки картофи.
В тази рецепта сладките картофи са пълнени с нахут, който също е много полезен. Нахутът е бобово растение, което е добър източник на протеини. Също така съдържа витамин Е, цинк и фолиева киселина.
Пълнените картофи се поръсват с хрупкав кейл за разкош.
Ето как да ги приготвите:
Необходими продукти:
- 4 сладки картофа
- 400 грама нахут от консерва
- 1 с. л. зехтин
- 1 ч. л. сол
- 1/2 ч. л. черен пипер
- 1/2 ч. л. кимион
- 1 скилидка чесън
- 2 с. л. тахан
- малко червен пипер
- 1 чаша кейл
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса.
Измийте картофите и ги надупчете с вилица. Печете около 45-50 минути.
Оставете ги да се охладят добре и ги разрежете по дължина. Издълбайте вътрешността на картофите.
Отцедете и изплакнете нахута.
Добавете 1/2 лъжица зехтин, сол, черен пипер, кимион и разбъркайте добре.
Разстелете нахута в тава и печете около 25 минути.
Загрейте останалия зехтин в дълбок тиган. Добавете кейла, чесъна и червения пипер и гответе няколко минути, докато стане хрупкав.
Напълнете изпечените картофи с нахута, добавете малко тахан във всеки картоф и накрая поръсете с хрупкавия кейл.
-
Сладки или обикновени картофи предпочитате?
-
Сладки
-
Обикновени
-