in

Противоречив герой ли е съвременният човек

Оставам вярна на убеждението, че изкуството има силата чрез своя език да променя съзнанието на хората към усъвършенстване и израстване. Мисията на галерията ми е да популяризира и утвърждава онези идеи в изкуството, които са извън национални граници и групови интереси. Усилията ни ще бъдат насочени към утвърждаването на свободата в изкуството като висша ценност. В това вярва създателката на One Gallery – Десислава Зафирова.

Галерията за съвременно българско изкуство отваря вратите на новото си пространство, с изложбата SELECTED, която събира някои от най-интересните български артисти. С творби на Богдан Александров, Венелин Шурелов, Георги Янков, Красен Троански, Rassim, Свилен Стефанов, Петър Георгиев – Rey и Георги Ружев, собственикът и двигател на галерията – Десислава Зафирова посреща новия артистичен сезон заедно със създателите на предизвикателни визуални експерименти. SELECTED е необикновена експозиция, с която се представя новото изложбено пространство на улица „Дякон Игнатий“ №1 А.

Едно от най-емблематичните средища на културния и политическия живот на столицата преди Първата световна война

Мястото е едно от най-емблематичните средища на културния и политическия живот на столицата преди Първата световна война. Днес старото кафене „България“, което е разположено на две нива, преживява своята съвременна метаморфоза – превръща се в галерия за съвременно изкуство. Разположено на 300 квадратни метра, на две нива, арт пространството ще предизвика публиката с инсталацията на Георги Янков – „Твоята публика“, вдъхновена от преживяването, наречено възприемане на хиперболизираната реалност, която виждаме през филтрите на мобилните приложения, изкуствените визии и „екстеншън модата“. Според артиста те неминуемо водят до загуба на идентичността и крехко, уязвимо самочувствие в реалния свят.

Богдан Александров поставя акцент върху съновидение, където всичко е прекрасно и възможно. Картината изобразява лице на щастието в увеличена пропорция – около 3 метра и задава тихия въпрос: „А нима това е достатъчн?“

Пътешествието в света на SELECTED продължава с един от любимите автори на галерията – Красимир Кръстев – Rassim, който се впуска съвсем буквално по следите на изгубеното време с проекта „Изкуството ще победи“, предизвиквайки посетителите да разсъждават върху преходността на живота и красотата в ежедневните ритуали.

Пак някъде там гравитира и творбата на Венелин Шурелов – „Метаморфози“, която поставя под съмнение идентичността на съвременния човек с многобройните му трансформации.

Вярна на традицията да открива интересни съвременни артисти, Десислава Зафирова представя новото и свежо попълнение в галерията – Красен Троански, който се включва в SELECTED заедно с ветерана Свилен Стефанов. Той показа за първи път пред публика новата си арт творба, в мащаб три метра, която е комбинация от живопис, скулптура и видео и оставя въпросът отворен – до колко можем да вярваме на собствените си възприятия и може ли да приемем присъщата плавност на съществуването.

За галерията

ONE gallery отваря врати през май 2015 г. в атриума на Serdika Offices, с встъпителната изложба „Палимпсест“ на Богдан Александров. В програмата влизат целогодишна програма от изложби и възможности за художниците да представят своите творби и специални проекти. Галерията бързо печели признание за показването на произведения на утвърдени и нови художници от цял ​​свят. През ноември 2017 г. прави по-нататъшно разширяване на 160 кв.м. с откриването на второ изложбено място на ъгъла на ул. „Иван Вазов“ 14. и ул. „6-ти септември“ в София. През септември 2023г. галерията разширява дейността си на 300 кв. м. в къщата на ул. „Дякон Игнаатий“ 1 А и заедно с архитектите на CONA и под ръководството на Арх. Сава Кисляков, с които галерията работи успешно, реставрират и запазват историческата сграда на бившето кафене “България”.

Галерията остава последователна – да идентифицира, представя и развива добрите идеи, отразяващи екзистенциалните проблеми на нашето време чрез изкуството и неговите различни подходи. Изгражда своята колекция от творби на съвременно изкуство през годините, която продължава да се обогатява и до днес.

Основател

Десислава Зафирова е галерист и куратор с доказан опит в нестандартния подход към сложни проблеми, вдъхновяващ ръководител на екип, дизайнер и мениджър на иновативни инициативи в областта на визуалните и пластични изкуства. Призната е с изключителната си работа в новите практики, в управлението на изкуството, организирането, курирането, маркетинга на художествени галерии и посредничеството на музейни сделки и връзки с обществеността с някои от лидерите в тези индустрии.

Има бакалавър по „Арт мениджмънт“ и магистър по „Културна антропология на Югоизточната Европа“ от Софийския университет. Докторант по История на изкуството към Националната художествена академия, специализант на Sotheby’s London и Etude Tajan Paris. Тя е международен консултант, обслужващ както частни, така и институционални колекции, музеи и галерии. През 2003 г. основава галерия „Триадис“, първоначално като галерия за съвременно изкуство, която през 2011 е трансформирана в галерия Юзина. През 2005 г. тя организира и продуцира проекта „С уважение към движещите сили“ на автора Георги Донов, която остава в скулптурния парк на Националната художествена галерия. Организира множество изложби и участия на международни изложения като: Istanbul Contemporary, Cosmoskow, Saatchi and Saatchi, Лондон, Art Expo, Ню Йорк. Тя е директор на фондация „Тракия“ до 2011 г. Основател е на „ONE Gallery“. Мисията на Десислава Зафирова е да популяризира и утвърждава онези идеи в изкуството, които са извън национални граници и групови интереси. Усилията на нейната работа са насочени към утвърждаването на свободата в изкуството като висша ценност.

 

 

 

 

 

 

 

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.1k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Сцени от един семеен живот

Илария Тути, която разказва истории на жени, скрити в гънките на времето