in

Приятно различният „Батман“ на Мат Рийвс

Батман
Снимка: Screenshot/YouTube

Единственият проблем на новия „Батман“ е, че е филм за… Батман. Тоест, налага се, в името на тази мощна манифактура, да продължи с образа на супергероя и да включи някое и друго познато клише в тези 3 часа, които иначе минават доста приятно пред екрана.

Да, отново защитникът на онеправданите ще рита щедро задници, ще спасява мирни граждани, ще демонстрира завидни бойни умения и, когато е нужно, дори ще лети. Всичко това, разбира се, сме го виждали вече в други интерпретации на безсмъртния комиксов образ. Сега обаче може да добавим и няколко съществени причини наистина да изгледате с удоволствие този филм.

Да започнем с това, че сякаш за пръв път – вероятно заради всички наболели проблеми по цял свят, които Ковид и всякакви политически и икономически сътресения изостриха през последните 2-3 години, главен герой в „Батман“ не е всъщност човекът с фетиш към летящи гризачи, а самият град, Готъм. Събирателен образ на корпупцията, инфилтрирала всяка обществена дейност, на беззаконието, липсата на морал, разврата и ненаказаната престъпност, този филмов град сега наистина излиза на преден план с всичките си отворени язви и вече не е просто фон на събитията, а основен участник. Както и кауза. Защото Готъм сити наистина има спешна нужда да бъде спасен от всички пиявици, изсмукващи живителните му сили…

Образът на Батман

Свежа трактовка откриваме и в самия образ на Батман, изигран този път от Робърт Патисън. Режисьорът Мат Рийвс е заложил определено на по-човешки супергерой, което наистина е от полза за образа: тук виждаме един по-уязвим Батман, и като емоционална нагласа, и дори в някои екшън сцени. Механичното пресъздаване и преповтаряне на непобедимия як спасител в карнавален костюм е, слава Богу, разчупено, и тук ще видите Батман няколко пъти слаб и разколебан, дори на ръба на нервна криза, което със сигурност прави образа му по-близък до публиката.

Отделен бонус е фактът, че новият Брус Уейн е не просто традиционният отмъстител, ами този път влиза и в ролята на детектив, помагайки на топ ченгето Джеймс Гордън (Джефри Райт влиза органично в образа му!) да разплете сложната плетеница от престъпления и заплахи, замислени от Гатанката (в ролята на злодея е стряскащо убедителният Пол Дано).

Друга приятна изненада е излизането от досегашната черно-бяла схема в разказа, според която родителите на прословутия Брус Уейн са едва ли не с ореол на светци. В новия „Батман“ не само няма да ги видите как умират (колко ни беше втръснал само този момент!), но и ще стане ясно, че семейството също е имало вземане-даване с подземния свят на Готъм.

Тоест, разказът се измества в по-достоверната „сива“ зона от житейския спектър, където не всичко е ангелски бяло или катранено черно. (Не че в идеята за човек-прилеп има някаква достоверност, разбира се.) И тук е моментът да споменем, че сценарият, нарушаващ някои едва ли не канонични положения за оригиналния Батман, е съвместно дело на Мат Рийвс и Питър Крейг.

Актьорски състав

Но огромният плюс на тази нова версия е всъщност актьорският състав. Признавам, самата аз доста се чудех как ще стои познатият ни от „Здрач“ чувствителен „вампир“ Робърт Патисън в ролята на коравия Батман, но истината е, че това превъплъщение му се е получило повече от добре – дори защото този пъти явно идеята не е била супергероят да е чак толкоз „корав“. Патисън владее до съвършенство пресъздаването на объркани, невротични герои, притиснати до ръба на емоционалния си предел, и това ясно личи в новия Брус Уейн, който на моменти (особено с черен грим или под звуците на „Нирвана“) се доближава доста до младеж от ЕМО културата…

Друго попадение право в десетката на режисьора Мат Рийвс е Зоуи Кравиц като жената котка: 33-годишната щерка на Лени Кравиц тук наистина дава всичко от себе си и не, не говорим само за скандално перфектното ѝ тяло (неведнъж критиката е погвала Зоуи заради факта, че демонстрира твърде щедро своите съвършени 157 сантиметра).

Госпожица Кравиц наистина влиза убедително и пълнокръвно в своята роля, което в случая е демонстрация на железен професионализъм: актрисата наскоро мина през тежка раздяла и развод, което винаги оставя своите отпечатъци, независимо от новата ѝ и засега безоблачна връзка с актьора Чанинг Тейтъм. Очевидно 2022-а засега върви повече от отлично за екранната Селина – освен с премиерата на „Батман“ и с новата си любов, тя може да се похвали и с вече огласената ѝ роля във връчването на следващите Оскари.

Няма как да не споменем и Колин Фарел в ролята на Пингвина, Джон Туртуро в кожата на Фалконе и Анди Съркис, който този път създава един по-любвеобвилен от обикновеното образ на иконома Алфред.

Накратко: има достатъчно резонни причини да гледате новия „Батман“. И да очаквате нещо по-различно от типичните супергеройски напъни…

Loading

  • Хареса ли ви Робърт Патисън в ролята на Батман?

    Батман
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Ден на жената

10 вдъхновяващи цитата за силата на жената

жени

3 вдъхновяващи жени, от които можем да научим много