in

Приятно различният „Батман“ на Мат Рийвс

Батман
Снимка: Screenshot/YouTube

Единственият проблем на новия „Батман“ е, че е филм за… Батман. Тоест, налага се, в името на тази мощна манифактура, да продължи с образа на супергероя и да включи някое и друго познато клише в тези 3 часа, които иначе минават доста приятно пред екрана.

Да, отново защитникът на онеправданите ще рита щедро задници, ще спасява мирни граждани, ще демонстрира завидни бойни умения и, когато е нужно, дори ще лети. Всичко това, разбира се, сме го виждали вече в други интерпретации на безсмъртния комиксов образ. Сега обаче може да добавим и няколко съществени причини наистина да изгледате с удоволствие този филм.

Да започнем с това, че сякаш за пръв път – вероятно заради всички наболели проблеми по цял свят, които Ковид и всякакви политически и икономически сътресения изостриха през последните 2-3 години, главен герой в „Батман“ не е всъщност човекът с фетиш към летящи гризачи, а самият град, Готъм. Събирателен образ на корпупцията, инфилтрирала всяка обществена дейност, на беззаконието, липсата на морал, разврата и ненаказаната престъпност, този филмов град сега наистина излиза на преден план с всичките си отворени язви и вече не е просто фон на събитията, а основен участник. Както и кауза. Защото Готъм сити наистина има спешна нужда да бъде спасен от всички пиявици, изсмукващи живителните му сили…

Образът на Батман

Свежа трактовка откриваме и в самия образ на Батман, изигран този път от Робърт Патисън. Режисьорът Мат Рийвс е заложил определено на по-човешки супергерой, което наистина е от полза за образа: тук виждаме един по-уязвим Батман, и като емоционална нагласа, и дори в някои екшън сцени. Механичното пресъздаване и преповтаряне на непобедимия як спасител в карнавален костюм е, слава Богу, разчупено, и тук ще видите Батман няколко пъти слаб и разколебан, дори на ръба на нервна криза, което със сигурност прави образа му по-близък до публиката.

Отделен бонус е фактът, че новият Брус Уейн е не просто традиционният отмъстител, ами този път влиза и в ролята на детектив, помагайки на топ ченгето Джеймс Гордън (Джефри Райт влиза органично в образа му!) да разплете сложната плетеница от престъпления и заплахи, замислени от Гатанката (в ролята на злодея е стряскащо убедителният Пол Дано).

Друга приятна изненада е излизането от досегашната черно-бяла схема в разказа, според която родителите на прословутия Брус Уейн са едва ли не с ореол на светци. В новия „Батман“ не само няма да ги видите как умират (колко ни беше втръснал само този момент!), но и ще стане ясно, че семейството също е имало вземане-даване с подземния свят на Готъм.

Тоест, разказът се измества в по-достоверната „сива“ зона от житейския спектър, където не всичко е ангелски бяло или катранено черно. (Не че в идеята за човек-прилеп има някаква достоверност, разбира се.) И тук е моментът да споменем, че сценарият, нарушаващ някои едва ли не канонични положения за оригиналния Батман, е съвместно дело на Мат Рийвс и Питър Крейг.

Актьорски състав

Но огромният плюс на тази нова версия е всъщност актьорският състав. Признавам, самата аз доста се чудех как ще стои познатият ни от „Здрач“ чувствителен „вампир“ Робърт Патисън в ролята на коравия Батман, но истината е, че това превъплъщение му се е получило повече от добре – дори защото този пъти явно идеята не е била супергероят да е чак толкоз „корав“. Патисън владее до съвършенство пресъздаването на объркани, невротични герои, притиснати до ръба на емоционалния си предел, и това ясно личи в новия Брус Уейн, който на моменти (особено с черен грим или под звуците на „Нирвана“) се доближава доста до младеж от ЕМО културата…

Друго попадение право в десетката на режисьора Мат Рийвс е Зоуи Кравиц като жената котка: 33-годишната щерка на Лени Кравиц тук наистина дава всичко от себе си и не, не говорим само за скандално перфектното ѝ тяло (неведнъж критиката е погвала Зоуи заради факта, че демонстрира твърде щедро своите съвършени 157 сантиметра).

Госпожица Кравиц наистина влиза убедително и пълнокръвно в своята роля, което в случая е демонстрация на железен професионализъм: актрисата наскоро мина през тежка раздяла и развод, което винаги оставя своите отпечатъци, независимо от новата ѝ и засега безоблачна връзка с актьора Чанинг Тейтъм. Очевидно 2022-а засега върви повече от отлично за екранната Селина – освен с премиерата на „Батман“ и с новата си любов, тя може да се похвали и с вече огласената ѝ роля във връчването на следващите Оскари.

Няма как да не споменем и Колин Фарел в ролята на Пингвина, Джон Туртуро в кожата на Фалконе и Анди Съркис, който този път създава един по-любвеобвилен от обикновеното образ на иконома Алфред.

Накратко: има достатъчно резонни причини да гледате новия „Батман“. И да очаквате нещо по-различно от типичните супергеройски напъни…

  • Хареса ли ви Робърт Патисън в ролята на Батман?

    Батман
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Ден на жената

10 вдъхновяващи цитата за силата на жената

жени

3 вдъхновяващи жени, от които можем да научим много