in

Почитаме Св. Св. Константин и Елена и посрещаме лятото

Св. Св. Константин и Елена
Снимка: Instagram

На 21 май почитаме паметта на Светите равноапостоли Константин и Елена. На днешния ден се счита, че започва лятото и обичаите са свързани с настъпването на новия сезон.

Св. Св. Константин и Елена

Император Константин или Константин Велики царувал в периода 274-337г. в Рим и Византия. През 313г. издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия.

През 325г. пък свиква Първия вселенски събор, чиято цел е да се спрат разногласията в Църквата, предизвикани от арианството. Това поставя началото на традицията всички по-важни религиозни въпроси да се решават на вселенски събори.

Царица Елена, която е майка на Константин, отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и намира кръста, на който е бил разпнат Исус. Намирането на кръста е едно от най-важните събития в историята на християнската църква.

Тъй като Константин и Елена извършват важни дела за християнството, те са обявени за светци.

Император Константин е погребан в златен ковчег в църквата „Свети Апостоли“ в Константинопол- градът, който носи неговото име.

Традиции и обичаи

Традициите и обичаите, свързани с днешния празник, започват няколко дни по-рано. Всички кладенци и извори в селото се поправят и почистват. Също така се събират пари за курбана или се определя кой ще даде животното.

Празникът на Св. Константин и Елена се свързва с предпазването на реколтата от градушка, затова всякаква земеделска работа е строго забранена.

На мегдана на селото се подготвя голяма клада от дърва. Там се прави и курбанът. Животното трябва да бъде бяло и да е на нечетен брой години. Събира се цялото село, а момите и момците, които са на възраст за женене, връзват люлки и се люлеят, подобно на обичая на Гергьовден. Според народните вярвания, който си хареса жена на днешния ден, е късметлия, защото ще бъде добра домакиня и ще го дари със синове.

Вечерта огънят се пали и се смята, че който го прескочи ще бъде здрав през годината. Пеят се песни, играят се хора, а когато огънят утихне, следва най-мистериозният и интересен обичай, запазен до днес по нашите земи- нестинарството.

Нестинарство

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LostVillages (@lost.villages)

Нестинарството е ритуал, който може да се види само в Странджа и в Северна Гърция. Представлява танцуване върху жарава, а нестинарите изпадат в нещо като транс по време на ритуала. Нестинарите влизат боси в жаравата, държат украсена икона на Св. Константин и Елена и изпълняват специален танц. Смята се, че в състоянието, в което изпадат, могат да говорят с мъртвите и да предсказват бъдещето.

Нестинарството се практикува предимно от жени, но има и мъже. То се предава от поколение на поколение, но се счита, че понякога и част от присъстващите изпадат в транс.

Мистериозното на този ритуал е, че нестинарите излизат от огъня невредими, без да имат изгаряния по краката.

Когато ритуалът приключи, всички присъстващи се хващат на Костадинско хоро за здраве.

Празникът на Св. Константин и Елена по стар стил се отбелязва на 3 юни, когато се провеждат и нестинарските игри в село Българи.

Именици

На днешния ден имен ден празнуват Константин, Елена, Костадин, Константина, Костадинa, Динкo, Динка, Елеонора, Ели, Еленкo и други.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

боядисване коса

Правилният начин да преминете от тъмна към светла коса

Siri

5 любопитни факта за Siri